Wdrożenie nowej technologii produkcji innowacyjnej czekolady funkcjonalnej
Projekt dotyczy wdrożenia własnej nowej technologii oraz uruchomienia na jej podstawie wytwarzania nowych w stosunku do oferowanych na rynku zarówno krajowym jak i międzynarodowym produktów. Celem przedsięwzięcia jest wprowadzenie na rynek wzbogaconych tabliczek czekolady nadziewanych gdzie nośnikiem witamin będzie nadzienie tłuszczowe. Nowe czekolady funkcjonalne będą się charakteryzować wysoką zawartością witaminy D (ok. 300 IU w 100 g produktu – czyli 1 tabliczka czekolady będzie zapewniać 150% zapotrzebowania dziennego na witaminę D) a przeprowadzone badania wykazały stabilność witaminy D przez cały okres przydatności produktu do spożycia. Będą to produkty nowe w stosunku do konkurencyjnych rozwiązań na rynku. Obecnie na rynku nie ma porównywalnych produktów w gamie wyrobów czekoladowych. Planowana do wdrożenia technologia została opracowana w wyniku prac badawczych. Założenia projektu i spodziewane rezultaty powodują, że projekt przyczynia się do realizacji celów programu POIR jakimi są „Wzmacnianie konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw” oraz „Wzrost innowacyjności polskiej gospodarki”. Projekt dotyczy wdrożenia nowej własnej technologii mającej postać nieopatentowanej wiedzy technicznej umożliwiającej wytwarzanie znacząco ulepszonych w stosunku do dotychczas wytwarzanych produktów na rynku międzynarodowym, zatem służy realizacji celów osi III POIR którymi są „Zwiększona aktywność przedsiębiorstw w zakresie prowadzenia działalności innowacyjnej” a także działania 3.2 „wprowadzenie na rynek innowacji produktowych lub procesowych”.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.