Prace badawczo-rozwojowe Agrolok Sp. zo.o. w zakresie opracowania innowacyjnych wysokobiałkowych komponentów paszowych na bazie soi i rzepaku w celu zwiększenia bezpieczeństwa białkowego w UE
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Projekt „Prace badawczo-rozwojowe Agrolok Sp. zo.o. w zakresie opracowania innowacyjnych wysokobiałkowych komponentów paszowych na bazie soi i rzepaku w celu zwiększenia bezpieczeństwa białkowego w UE” (dalej:Projekt), przygotowany przez Agrolok Sp. zo.o. (dalej: Agrolok), dotyczy przeprowadzenia prac badawczych i rozwojowych dotyczących opracowania i pilotażowego wytworzenia innowacyjnych produktów w postaci uszlachetnionych wysokobiałkowych komponentów paszowych „non GMO”, w oparciu o ziarna soi i rzepaku. Dla produktów przyjęto wstępne nazwy: Eksperymentalny Produkt Sojowy (dalej:EPS) oraz Eksperymentalny Produkt Rzepakowy (dalej:EPR). Produkty będą wyróżniały się wysokimi parametrami strawności i przyswajalności białka i tłuszczu w produkcji zwierząt gospodarskich, w szczególności w komparatystyce z głównym produktem konkurencyjnym tj. poekstrakcyjną śrutą sojową stosowaną powszechnie w żywieniu zwierząt gospodarczych w Polsce i całej UE. Wytworzenie nowych produktów EPS i EPR wymagać będzie opracowania innowacyjnych technologii obróbki ziarna sojowego i rzepakowego. W ramach Projektu Agrolok opracuje i wykona zintegrowaną prototypową linię technologiczną w skali rzeczywistej produkcji, aby zweryfikować wpływ wszystkich zmiennych procesowych na osiągnięcie docelowych parametrów produktów. Wnioskodawca zakłada szeroki zakres prac eksperymentalnych dotyczących optymalizacji procesów technologicznych w szczególności w zakresie podstawowych parametrów: czasu obróbki, temperatury, ciśnienia i wilgotności. Atrakcyjne rynkowo parametry i funkcjonalności produktów zostaną zweryfikowane poprzez przeprowadzenie badań strawnościowych i produkcyjnych na zwierzętach gospodarskich.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.