Wdrożenie wyników prac B+R szansą na rozwój przedsiębiorstwa
Projekt dotyczy wdrożenia wyników prac B+R częściowo przeprowadzonych samodzielnie przez wnioskodawcę a częściowo zleconych jednostce naukowej. W zakresie prac zleconych jednostka naukowa – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej – dokonała przebadania parametrów pączka na bazie nowej receptury z wykorzystaniem rozczynu typu poolish i porównania go z pączkiem tradycyjnym. Samodzielne prace B+R wnioskodawcy ukierunkowane były na opracowanie optymalnej receptury i technologii produkcji nowych wyrobów. W ramach inwestycji wnioskodawca zakupi kompletną, nowoczesną linię do produkcji pączków wraz z urządzeniami peryferyjnymi, na którą składać się będą: ? zestaw urządzeń do fermentacji mąki ? smażalnik termoolejowy z wyposażeniem receptury ? maszyna do produkcji ciasta parzonego ? przemysłowa maszyna mieszająca planetarna W wyniku realizacji inwestycji Wnioskodawca poszerzy swoją ofertę o nową gamę pączków (pączki tradycyjne, pączki wiedeńskie, pączki z nadzieniem i bez nadzienia) o zmniejszonej zawartości tłuszczu ogółem, „złych” tłuszczów i akrylamidu oraz zwiększonej zawartości „dobrych” tłuszczów.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.