Wdrożenie przez firmę „Ignacy Polański” Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak wyników prac badawczo-rozwojowych celem wprowadzenia innowacji procesowej polegającej na jednoczesnej implementacji termicznych, enzymatycznych oraz bakteriologicznych metod rozkładu glutenu w linii produkcyjnej do chleba bezglutenowego z wykorzystaniem mąki pszennej.
Przedmiotem projektu jest komercjalizacja wyników prac B+R w ramach prowadzonej przez firmę „Ignacy Polański” Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak działalności gospodarczej. Celem firmy jest poszerzenie obecnego asortymentu o autorski, innowacyjny w skali świata produkt – chleb bezglutenowy z wykorzystaniem mąki pszennej (zgłoszenie patentowe) oraz wdrożenie w przedsiębiorstwie innowacyjnej metody produkcji tego chleba. Dzięki zastosowaniu w produkcji jednoczesnej implementacji termicznych, enzymatycznych oraz bakteriologicznych metod rozkładu glutenu w linii produkcyjnej do chleba, dzięki czemu proces wytwarzania chleba z użyciem wszystkich 3 metod pozwoli na znaczne zmniejszenie stopnia degradacji innych białek występujących w pieczywie. Dodatkowo zastosowane zostaną również procesy poprawiające właściwości reologiczne pieczywa poprzez napowietrzanie ciasta w celu uzyskania prawidłowej konsystencji, miesienie w komorze podciśnieniowej i miesienie ultradźwiękowe, a dodanie pozbawionej białek glutenowych mąki pszenicznej typu 850 wyraźnie poprawi walory smakowe pieczywa. Takie podejście do eliminacji glutenu jest niespotykane na skalę światową i w konsekwencji otrzymamy produkt, który nie jest dostępny na rynku. Chleb ten spełnia oczekiwania pod względem walorów smakowych oraz różnicowania wykorzystywanych produktów w diecie bezglutenowej. Oferta piekarni zostanie skierowana do osób chorujących na celiakę – czyli ok. 20% społeczeństwa. Wdrożenie opracowanej technologii i uruchomienie produkcji w zakładanym terminie możliwe będzie wyłącznie dzięki realizacji niniejszego projektu i uzyskaniu wsparcia ze środków UE – zaplanowano zakup niezbędnej, wysoko zaawansowanej infrastruktury technologicznej, zapewniającej wydajny i jednocześnie korzystny dla środowiska proces produkcji. Będzie to także szansa na promowanie regionu, poszerzenie oferty Wnioskodawcy i jego możliwości produkcyjnych oraz poszanowania dla tradycyjnego wypieku.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.