Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).Przedmiotem projektu jest stworzenie kombuchy o nowych cechach sensorycznych, zwiększonym działaniu prozdrowotnym i wydłużonej trwałości w stosunku do występujących na rynku napojów typu kombucha, co będzie wynikiem zastosowania nowo pozyskanych szczepów mikroorganizmów, wyselekcjonowanych ekstraktów roślinnych o dużej zawartości związków bioaktywnych oraz zastąpieniu parzenia herbaty na gorąco infuzją liści herbaty na zimno. Otrzymanie produktu o powyższych cechach będzie możliwe dzięki opracowaniu i zmianie technologii produkcji kombuchy. Przyjęta koncepcja technologiczna pozwoli na zwiększenie produktywności i poprawę jakości kombuchy. Korzyści wynikające z zastosowanej w projekcie koncepcji dotyczą: zwiększonej produktywności, dystrybucji kombuchy bez zachowania łańcucha chłodniczego dzięki znalezieniu i zastosowaniu naturalnych substancji bioaktywnych/dodatków pochodzenia roślinnego, będących inhibitorami wzrostu drobnoustrojów patogennych i zakażających, powtarzalności cech finalnych produktów dzięki zastosowaniu startera-kultury symbiotycznych bakterii i drożdży i kontrolowanych, zmiennych w czasie warunków fermentacji. Celem projektu będzie opracowanie nowego produktu oraz powtarzalnego, zautomatyzowanego procesu produkcji kombuchy o szerokim przeznaczeniu dla dużych grup populacyjnych w wieku 25-55 lat zamieszkujących miasta, poszukujących nie tylko wyrobów o walorach sensorycznych, ale przede wszystkim prozdrowotnych tj.: osób aktywnych fizycznie, w tym sportowców, o znaczącym obciążeniu umysłowym, dla licznej grupy osób z problemami trawiennymi i osób starszych. […]
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.