Podniesienie konkurencyjności firmy OBST S.A. poprzez wprowadzenie na rynek gamy innowacyjnych produktów bezglutenowych
Przedmiotem projektu jest jest wdrożenie w przedsiębiorstwie wyników prowadzonych przez firmę prac badawczo – rozwojowych, które pozwolą Wnioskodawcy wprowadzić game nowych innowacyjnych produktów bezglutenowych charakteryzującymi się właściwościami funkcjonalnymi i zdrowotnymi. Prace B+R dotyczyły opracowania receptury innowacyjnych produktów śniadaniowych z grupy produktów bezglutenowych, które rozszerzyłyby dotychczasową ofertę produktową firmy oraz poszerzyły grono odbiorców o konsumentów zmagających się z takimi chorobami jak cekalia, problemy pokarmowe, stosującymi diety żywieniowe. Do przeprowadzania badań eksperymentalnych wzięto pod uwagę surowce, które są naturalnie bezglutenowe: 1. Pełnoziarnista mąka wytworzona z wykiełkowanych ziaren gryki. 2. Pełnoziarnista mąka ze wytworzona z wykiełkowanych ziaren kukurydzy. Wdrożenie wyników B+R poprzez zakup niezbędnych maszyn i urządzeń pozwoli wnioskodawcy podnieść swoją konkurencyjność na rynkach zarówno krajowych jak i międzynarodowym oraz pozyskanie nowych kontrahentów. Pozwoli to znacząco rozszerzyć działalności eksportową przedsiębiorstwa oraz poprawić pozycje firmy na rynku spożywczym i pozyskać nowych kontrahentów, krajowych jak i zagranicznych których potrzeb na chwilę obecna nie może sprostać wielu przedsiębiorców. Zakres projektu obejmuje wdrożenie wyników B+R poprzez zakup niezbędnych środków trwałych oraz materiałów budowlanych związanych z instalacjami, niezbędnymi do podłączenia linii. Realizacja projektu sfinansowana zostanie ze środków własnych Wnioskodawcy oraz pozyskanego kredytu inwestycyjnego.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.