Opracowanie sera topionego o obniżonej zawartości fosforu i przedłużonym terminie przydatności do spożycia oraz autorskiej technologii jego produkcji
Projekt polega na opracowaniu innowacji produktowej (w skali międzynarodowej): sera topionego o obniżonej zawartości fosforu (i tym samym lepszej proporcji wapnia do fosforu) i dłuższym terminie przydatności do spożycia niezależnie od warunków przechowalniczych. Jest to odpowiedź na rozwojowe trendy w zakresie popytu na zdrową żywność oraz na oczekiwania konsumentów i sieci handlowych dotyczące trwałości produktów spożywczych. W projekcie zaplanowano 1 etap badań przemysłowych i 2 etapy prac rozwojowych, które mają na celu przezwyciężyć takie problemy technologiczne jak ustalenie substytutu topników fosforanowych w celu obniżenia zawartości fosforu, opracowanie składu autorskiej mieszanki służącej do produkcji sera topionego, uwzględniającej eliminację topników fosforanowych, ustalenie warunków nowego procesu technologicznego i dostosowanie do niego modułów linii technologicznej. W efekcie projektu opracowana zostanie innowacja produktowa charakteryzująca się następującymi unikalnymi cechami: – zawartość fosforanów pochodzenia chemicznego (z topników fosforanowych) w przeliczeniu na P2O5: 0% – proporcja wapnia do fosforu: 0,8-1,0 – terminy przydatności do spożycia: 180 dni w temperaturze do 25C „SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art: 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014)”.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.