Opracowanie wysoce efektywnej i elastycznej technologii przetwórstwa szerokiej gamy produktów rolno - spożywczych w kierunku otrzymania wysokojakościowych przetworów warzywnych.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Celem Projektu jest opracowanie innowacji procesowej w postaci elastycznej technologii przetwórstwa warzywnego w ramach podprocesów: mycia surowca, dozowania przypraw, dozowania ogórków, kiszonek, produktów płynnych i gęstych, oraz pasteryzacji, a także kontroli jakości produktów. Rezultat Projektu będzie stanowił innowację procesową w skali co najmniej rynku polskiego i rynków zagranicznych. Innowacja procesowa będzie polegać na opracowaniu rozwiązań pozwalających na wytwarzanie szerokiej gamy przetworów warzywnych w ramach linii produkcyjnej cechującej się: elastycznością i automatyzacją, a także gwarantującą zmniejszenie kosztów produkcji i uzyskanie wyrobów o wysokiej jakości. Opracowane innowacje technologiczne znajdą zastosowanie w produkcji pod flagową marką Spółki – Krakus pod którą oferowane będą wyroby wytwarzane na elastycznej linii, tj. m. in. kiszonki (ogórki, kapusta, burak, marchewka, kalafior, rzodkiewka), ogórki konserwowe w różnych zalewach i inne warzywa marynowane, mixy warzywne, produkty na bazie chrzanu, buraka, zupy, buliony i koncentraty, przetwory pomidorowe. W efekcie, Spółka uzyska możliwość osiągnięcia szeregu przewag m.in. w zakresie bardziej efektywnego i wydajnego realizowania operacji jednostkowych, co przełoży się na m.in. na skrócenie czasu trwania cyklu produkcji, maksymalizację wykorzystania wytworzonej infrastruktury, zmniejszenie zużycia mediów, zaangażowania operatorów czy ilości wad w gotowym produkcie. Realizacja Projektu spełni zapotrzebowanie Spółki w zakresie maksymalizacji ekonomiki prowadzonej działalności, jak również odbiorców końcowych w zakresie otrzymania wysokojakościowej gamy przetworów warzywnych. Powyższe zos
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.