Opracowanie autorskiej technologii wytwarzania sera mozzarella o ulepszonych wartościach odżywczych, obniżonym poziomie laktozy i alergenów oraz przedłużonym terminie przydatności do spożycia
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest przeprowadzenie badań przemysłowych oraz eksperymentalnych prac rozwojowych, których celem jest opracowanie wysokowydajnej technologii produkcji sera mozzarelli w blokach i wiórkach podwyższonych parametrach odżywczych (witamin z grupy B), obniżonej zawartości laktozy, alergenów oraz przedłużonej trwałości oraz budowa autorskiej linii pilotażowej. Projekt wpisuj się w zakres tematyczny "Zrównoważone rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, innowacyjna żywność, biotechnologia rolnicza" poprzez opracowanie autorskich innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa mleka. Projekt odpowiada na rosnące trendy w obszarze wprowadzania zdrowych produktów żywnościowych, pozbawionych alergenów, o wydłużonej przydatności do spożycia. Projekt podzielony jest na 6 etapów: 1 etapu badań przemysłowych w zakresie wyizolowania nowych kultur bakterii redukcji laktozy oraz syntezy witamin z grupy B, a także 5 etapów prac rozwojowych obejmujących nowe metody redukcji bakterii i przetrwalników w mleku, opracowanie nowych sposobów w zakresie metod mikrodyspersji, obniżenia poziomu alergenów: laktozy i gamma-kazeiny, formowania, po proces przechowywania i wydłużenia trwałości przechowalniczej. Wyniki prac badawczo-rozwojowych zostaną wdrożone na terytorium RP poprzez zastosowanie autorskiej technologii produkcji sera mozzarella odwzorowanej w demonstracyjnej linii pilotażowej oraz wprowadzenie do sprzedaży sera mozzarella w blokach i wiórkach o znacząco udoskonalonych cechach. Realizacja projektu pozwoli Wnioskodawcy stać się producentem sera mozzarella o bezkonkurencyjnych parametrach m.in. zawartości witamin z grupy B, ograniczenia alergenów: lakto
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.