Wdrożenie technologii produkcji nowych rodzajów piwa z zastosowaniem fermentacyjnego CO2 z selektywnie wyeliminowanymi niepożądanymi aromatami
Podstawowym celem omawianego projektu jest wzrost konkurencyjności oraz innowacyjności Wnioskodawcy – na rynku krajowym oraz min. europejskim, poprzez wdrożenie, na bazie nowej technologii (nabywanej w ramach projektu – potwierdzonej zgłoszeniem patentowym nr nr P.432525 z 13.01.2020) linii produktowej piw wzbogacanych o aromaty selektywnie odzyskane z procesu fermentacji wraz z CO2 – w budżecie ogółem (wydatki kwalifikowane i niekwalifikowane – bez VAT): 9 791 243,41 oraz w terminie od 05.01.2021 do 31.03.2022 r. Rezultatem projektu będzie linia produktowa piw wzbogacanych o aromaty selektywnie odzyskane z procesu fermentacji wraz z CO2. Produkt sam w sobie poza innowacyjną technologią zastosowaną do jego wytwarzania posiada dodatkowe unikatowe cechy związane z aromatami, których nośnikiem jest CO2, dotychczas nawet jeśli pochodzący z odzysku, to całkowicie bezwonny i bezsmakowy. W procesie odzysku eliminowane są selektywnie elementy niepożądane w zapachach fermentacyjnych pochodzące z wolnych kwasów organicznych ( octowy, masłowy, propionowy) aldehydów i amin. Związki te selektywnie absorbowane w odpowiednio dopasowanej cieczy płuczącej są eliminowane z pozostawieniem specyficznych aromatów pochodzących z chmielu, zbóż i fermentacji za które odpowiedzialne są głównie estry, terpeny i inne składniki aromatyczne. Nowa linia produktów ma również tę cechę, że może stanowić połączenie dotychczas niespotykanych cech np. piwo lagerowe aromatyzowane gazem z fermentacji porterów lub piw ciemnych. Zasięg innowacji produktowej prezentowanej w ramach projektu: światowy.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.