Opracowanie nowej linii ciasta pierogowego na bazie mąki konjac jako alternatywa dania obiadowego dla osób z stosujących dietę ubogowęglowodanową ze szczególnym uwzględnieniem diety o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała.
Celem projektu jest opracowanie nowej linii ciasta pierogowego na bazie mąki konjac jako alternatywy dania obiadowego dla osób z stosujących dietę ubogowęglowodanową ze szczególnym uwzględnieniem diety o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała. Do stworzenia nowej linii zostanie wykorzystana mąka konjac, która jest niskokaloryczna oraz bezglutenowa. Innowacyjna linia pierogów będzie posiadać 3 warianty farszu – na słodko, wytrwanie, mięsne. Innowacyjne produkty będą rekomendowane osobą, które zmagają się z otyłością, nadwagą. chorobą Hashimoto oraz stosują dietę ubogowęglowodanową lub bezglutenową. Z rezultatów projektu korzystać mogą również osoby zdrowe, jako działanie prewencyjne. Wnioskodawca zakupi usługę tj. wykonanie prac badawczo-rozwojowych, aby następnie móc wdrożyć rezultaty do własnej działalności. Usługa badawcza zostanie wykonana przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, na którym prowadzonych jest wiele prac badawczo-rozwojowych. Uniwersytet posiada kategorię A+. Rynek produktów wysokokalorycznych odnosi się do branży, który obejmuje produkcję, sprzedaż i konsumpcję żywności, napojów o wysokiej zawartości kalorii. Produkty te są zazwyczaj bogate w tłuszcze, cukry, sól i inne składniki, które przynoszą dużą ilość energii, ale często mają niską wartość odżywczą. Ten rynek obejmuje różnorodne produkty, takie jak fast foody, przekąski, słodycze, dania gotowe, a także niektóre produkty piekarnicze i cukiernicze. Produkty te są często łatwo dostępne, przystępne cenowo i cechują się długim okresem ważności, co sprawia, że są popularne wśród konsumentów poszukujących szybkich i łatwych opcji żywieniowych. Spożywanie produktów wysokokalorycznych wiąże się z problemami zdrowotnymi jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nadciśnienie i inne choroby związane z dietą. Jednak w miarę wzrostu świadomości zdrowego stylu życia, rośnie również popyt na produkty o niższej zawartości kalorii oraz alternatywy, które są bardziej korzystne dla zdrowia.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.