Wdrożenie innowacyjnej technologii intensyfikacji przemian fizykochemicznych podczas wytwarzania brzeczki w browarze.
Przedmiotem projektu jest wdrożenie do działalności przedsiębiorstwa BROWAR PINTA Sp. z o.o. innowacyjnej technologii, którą firma planuje zakupić w postaci nieopatentowanej wiedzy technicznej, pozwalającej na znaczne ulepszenie procesu produkcji piwa. Planowany do uruchomienia proces, obejmujący intensyfikacje przemian fizykochemicznych podczas wytwarzania brzeczki w browarze, może być określony jako nowatorski z punktu widzenia branży produkcji piwa – zaimplementowanie linii technologicznej, do której zostanie wdrożona wspomniana technologia, pozwoli na energooszczędne i wysokosprawne: • ekstrakcję i transformację związków chmielu do brzeczki i następnie do piwa, • nadanie brzeczce, a następnie piwu, odpowiedniego smaku, zapachu i barwy, • wytrącanie osadów, przede wszystkim jako połączenia garbnikowo-białkowe, • usunięcie przez destylację z parą wodną wolnego DMS (dimetylosiarczyn) nadającemu piwu niepożądany zapach gotowanych warzyw, • zagęszczenie brzeczki do wartości zakładanej, • sterylizację oraz inaktywację enzymów. Dzięki zaimplementowanej technologii będącej przedmiotem niniejszego projektu, wyżej wymienione czynności charakteryzować będą się niespotykaną dotąd w procesie produkcji piwa energooszczędnością – zgodnie z rozeznaniem Wnioskodawcy, zużycie energii będzie o ok. 33% niższe względem znanych rozwiązań konkurencyjnych.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.