Opracowanie składu produktu białkowego z surowców niemodyfikowanych genetycznie, opracowanie obróbki termicznej tych surowców w celu uzyskania większej przyswajalności białka i przeprowadzenie badań w celu zastąpienia śruty sojowej.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020. Projekt ma na celu udowodnienie możliwości zastąpienia śruty sojowej modyfikowanej genetycznie alternatywnym źródłem białka w paszach dla zwierząt gospodarskich. Projekt opierać się będzie o badania przeprowadzane na trzech grupach zwierząt, u których w wysoko wydajnych stadach pasze białkowe głównie opierają się o śrutę sojową, tj. bydle mlecznym, cielętach oraz drobiu na przykładzie kur niosek. Uwzględnione zostaną aspekty wydajnościowe (niezmienna wydajność, utrzymanie parametrów, obniżenie ceny dawki) z jednoczesną kontrolą stanu zdrowia zwierząt. Przedmiot projektu stanowić będzie innowacje produktową ponieważ jego efektem końcowym będzie innowacyjny koncentrat białkowy będący elementem paszy dla zwierząt gospodarskich mającym zastąpić w przyszłości śrutę sojową.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.