Wdrożenie przez firmę „Ignacy Polański” Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak wyników prac badawczo-rozwojowych celem wprowadzenia innowacji procesowej polegającej na jednoczesnej implementacji termicznych, enzymatycznych oraz bakteriologicznych metod rozkładu glutenu w linii produkcyjnej do chleba bezglutenowego z wykorzystaniem mąki pszennej.
Przedmiotem projektu jest komercjalizacja wyników prac B+R w ramach prowadzonej przez firmę „Ignacy Polański” Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak działalności gospodarczej. Celem firmy jest poszerzenie obecnego asortymentu o autorski, innowacyjny w skali świata produkt – chleb bezglutenowy z wykorzystaniem mąki pszennej (zgłoszenie patentowe) oraz wdrożenie w przedsiębiorstwie innowacyjnej metody produkcji tego chleba. Dzięki zastosowaniu w produkcji jednoczesnej implementacji termicznych, enzymatycznych oraz bakteriologicznych metod rozkładu glutenu w linii produkcyjnej do chleba, dzięki czemu proces wytwarzania chleba z użyciem wszystkich 3 metod pozwoli na znaczne zmniejszenie stopnia degradacji innych białek występujących w pieczywie. Dodatkowo zastosowane zostaną również procesy poprawiające właściwości reologiczne pieczywa poprzez napowietrzanie ciasta w celu uzyskania prawidłowej konsystencji, miesienie w komorze podciśnieniowej i miesienie ultradźwiękowe, a dodanie pozbawionej białek glutenowych mąki pszenicznej typu 850 wyraźnie poprawi walory smakowe pieczywa. Takie podejście do eliminacji glutenu jest niespotykane na skalę światową i w konsekwencji otrzymamy produkt, który nie jest dostępny na rynku. Chleb ten spełnia oczekiwania pod względem walorów smakowych oraz różnicowania wykorzystywanych produktów w diecie bezglutenowej. Oferta piekarni zostanie skierowana do osób chorujących na celiakę – czyli ok. 20% społeczeństwa. Wdrożenie opracowanej technologii i uruchomienie produkcji w zakładanym terminie możliwe będzie wyłącznie dzięki realizacji niniejszego projektu i uzyskaniu wsparcia ze środków UE – zaplanowano zakup niezbędnej, wysoko zaawansowanej infrastruktury technologicznej, zapewniającej wydajny i jednocześnie korzystny dla środowiska proces produkcji. Będzie to także szansa na promowanie regionu, poszerzenie oferty Wnioskodawcy i jego możliwości produkcyjnych oraz poszanowania dla tradycyjnego wypieku.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.