ITP.300 - innowacyjna maszyna umożliwiająca miksowanie różnych typów produktów w jednym kartonie
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art: 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). 1. PRZEDMIOT PROJEKTU Efektem podjętych prac B+R będzie innowacyjne urządzenia ITP.300 – czyli maszyny przeznaczonej głównie dla branży spożywczej, która umożliwi producentom możliwość miksowania różnych typów/smaków/rodzajów produktów. Urządzenie będzie potrafić odebrać produkcję jednego podtypu produktu i zbuforować w magazynie, a w momencie produkcji drugiego podtypu, uwalniać zbuforowane elementy i za pomocą układu miksującego dokonać dowolnego zmieszania w kartonie, określonego przez operatora. 2. SPOSÓB OSIĄGNIĘCIA CELÓW PROJEKTU Wdrożenie do produkcji maszyny ITP.300 pozwoli uzyskać firmie ITEM Service znaczącą przewagę nad obecnie stosowanymi rozwiązaniami dotyczącymi miksowania produktów, tzn. pozwoli na: – OPTYMALIZACJĘ WYKORZYSTANIA POWIERZCHNI MAGAZYNOWEJ; – ZMNIEJSZENIE KOSZTÓW ZWIĄZANYCH Z PALETYZACJĄ; – OPTYMALIZACJĘ PRACY LUDZKIEJ/AUTOMATYZACJĘ PROCESU PAKOWANIA MIKSÓW; – WIĘKSZą ELASTYCZNOŚĆ MIKSOWANIA; – ZMNIEJSZENIE BŁĘDÓW PODCZAS PROCESU PAKOWANIA. 3. ZADANIA Projekt będzie realizowany przez 20 miesięcy w ramach 4 etapów, w tym 3 na poziomie badań przemysłowych i 1 prac rozwojowych. 4. GRUPY DOCELOWE Grupami docelowymi są producenci w branży spożywczej na terenie Polski i Europy, a w na dalszych etapach prac na terenie całego świata.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.