Innowacyjna kompleksowa technologia bezodpadowego przetwarzania serwatki z zagospodarowaniem produktów ubocznych
Głównym celem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii bezodpadowego przetwarzania serwatki z zagospodarowaniem produktów ubocznych w sposób, który z jednej strony pozwoli na uzyskanie wysokojakościowego produktu przerobu serwatki jakim są proszki o różnym stopniu demineralizacji i różnej zawartości tłuszczu, z drugiej zaś na zagospodarowanie wszystkich produktów ubocznych tego przerobu, które w klasycznych technologiach stanowią źródło zanieczyszczenia środowiska naturalnego. Rozwiązanie opracowane w ramach projektu wdrożone zostanie do działalności gospodarczej Wnioskodawcy jako innowacja procesowa i innowacja produktowa. Spółka Alima Milk wprowadzi do oferty nowe produkty – multikomponentowe materiały paszowe – wyprodukowane dzięki zastosowaniu nowej technologii i prototypowej linii technologicznej. Odbiorcami rezultatów projektu będzie Wnioskodawca, działający od lat na rynku spożywczym, przede wszystkim rynku mleczarskim, jak i producenci pasz i preparatów mlekozastępczych dla zwierząt gospodarskich – na rynku pasz przemysłowych. Projekt został podzielony na trzy etapy prac B+R. Projekt rozpocznie się od realizacji prac na poziomie VI gotowości technologicznej, a zakończy się na IX poziomie TRL co oznacza, że sprawdzenie technologii w warunkach rzeczywistych odniosło zamierzony efekt. Prace zaplanowano na 24 miesiące. SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art: 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.