BIOmesh - inteligentna platforma monitorowania ryzyka pleśni przechowalniczej w produktach spożywczych, wykorzystująca potencjał nowych technologii, jak Internet Rzeczy (IoT) oraz Sztuczną Inteligencję (AI).
Rozwiązanie BIOmesh pozwoli użytkownikom na monitorowanie i wczesną identyfikację zagrożonych pleśnią produktów spożywczych. Dzięki opracowaniu autorskiego matematycznego modelu pomiarowego systemu, modułów sensorowych IoT, aplikacji mobilnej oraz web/cloud, rozwiązanie pozwoli poprzez korelację uzyskanych danych pomiarowych monitorować i alarmować o ryzyku wystąpienia pleśni w produktach. Użytkownik będzie miał możliwość ustawienia na aplikacji mobilnej predefiniowanego jednego z czterech trybów pomiaru i monitorowania danej grupy produktowej jak warzywa-owoce, pieczywo oraz zboże i pasze. Pozwoli to dostosować tryb działania systemu do specyfiki pomiaru danego produktu. Moduł sensorowy IoT BLE/GSM będzie monitorował temperaturę, wilgotność, ciśnienie, CO2, światło/kolor oraz ruch, będzie posiadał buzzer, diody RGB oraz przycisk “push-button”. Urządzenie będzie zasilane przez baterię. Dane wstępnie przetworzone z urządzenia będą wysyłane poprzez technologię bezprzewodową BLE do aplikacji mobilnej lub poprzez GSM bezpośrednio do platformy cloud systemu. Urządzenie sensorowe będzie częściowo autonomiczne, tzn. będzie mogło alarmować status pomiaru bez połączenia z aplikacją mobilną. W ramach opracowanego rozwiązania, jego użytkownik będzie miał możliwość zamocowania opracowanego modułu IoT w miejscu przechowywania produktów oraz prostego ustawienia na aplikacji mobilnej jednego z czterech predefiniowanych trybów inteligentnego pomiaru ryzyka pleśni.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.