Wdrożenie innowacyjnej technologii intensyfikacji przemian fizykochemicznych podczas wytwarzania brzeczki w browarze.
Przedmiotem projektu jest wdrożenie do działalności przedsiębiorstwa BROWAR PINTA Sp. z o.o. innowacyjnej technologii, którą firma planuje zakupić w postaci nieopatentowanej wiedzy technicznej, pozwalającej na znaczne ulepszenie procesu produkcji piwa. Planowany do uruchomienia proces, obejmujący intensyfikacje przemian fizykochemicznych podczas wytwarzania brzeczki w browarze, może być określony jako nowatorski z punktu widzenia branży produkcji piwa – zaimplementowanie linii technologicznej, do której zostanie wdrożona wspomniana technologia, pozwoli na energooszczędne i wysokosprawne: • ekstrakcję i transformację związków chmielu do brzeczki i następnie do piwa, • nadanie brzeczce, a następnie piwu, odpowiedniego smaku, zapachu i barwy, • wytrącanie osadów, przede wszystkim jako połączenia garbnikowo-białkowe, • usunięcie przez destylację z parą wodną wolnego DMS (dimetylosiarczyn) nadającemu piwu niepożądany zapach gotowanych warzyw, • zagęszczenie brzeczki do wartości zakładanej, • sterylizację oraz inaktywację enzymów. Dzięki zaimplementowanej technologii będącej przedmiotem niniejszego projektu, wyżej wymienione czynności charakteryzować będą się niespotykaną dotąd w procesie produkcji piwa energooszczędnością – zgodnie z rozeznaniem Wnioskodawcy, zużycie energii będzie o ok. 33% niższe względem znanych rozwiązań konkurencyjnych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.