Opracowanie składu produktu białkowego z surowców niemodyfikowanych genetycznie, opracowanie obróbki termicznej tych surowców w celu uzyskania większej przyswajalności białka i przeprowadzenie badań w celu zastąpienia śruty sojowej.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.42799(2015/X), pomoc_de_minimis: §42 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 10 lipca 2015 r. w sprawie udzielania przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości pomocy finansowej w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020. Projekt ma na celu udowodnienie możliwości zastąpienia śruty sojowej modyfikowanej genetycznie alternatywnym źródłem białka w paszach dla zwierząt gospodarskich. Projekt opierać się będzie o badania przeprowadzane na trzech grupach zwierząt, u których w wysoko wydajnych stadach pasze białkowe głównie opierają się o śrutę sojową, tj. bydle mlecznym, cielętach oraz drobiu na przykładzie kur niosek. Uwzględnione zostaną aspekty wydajnościowe (niezmienna wydajność, utrzymanie parametrów, obniżenie ceny dawki) z jednoczesną kontrolą stanu zdrowia zwierząt. Przedmiot projektu stanowić będzie innowacje produktową ponieważ jego efektem końcowym będzie innowacyjny koncentrat białkowy będący elementem paszy dla zwierząt gospodarskich mającym zastąpić w przyszłości śrutę sojową.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.