Innowacyjne metody wytwarzania i utrwalania preparatów białkowych z ubocznych surowców mięsnych i ich wykorzystanie w celu poprawy jakości przetworów
Celem projektu jest opracowanie: • technologii odzysku białek mięśniowych z produktów ubocznych mięsa wieprzowego (śrut kostny), w celu dalszego ich wykorzystania w przetworach z mięsa wieprzowego – innowacja procesowa (uzupełniająca). Nowa technologia pozwoli na przetworzenie co najmniej 10t śrutu/dzień; • nowych produktów funkcjonalnych uwzględniających w swoim składzie odzyskane białka– innowacja produktowa (kluczowa). Białka powstałe w wyniku zastosowania nowej technologii: białko miofibrylarne, białko kolagenowe, preparat barwiący, hydrolizat białkowy. W wyniku odzyskania białek z produktów odpadowych SILESIA uzyska istotną przewagę konkurencyjną polegającą na ograniczeniu kosztów stosowania dodatków białkowych do wyrobów, a także poprawi się jakość wyrobów (eliminacja fosforanów nieorganicznych, eliminacja białka sojowego będącego alergenem, zwiększenie zawartości potasu i magnezu przy jednoczesnym obniżeniu zawartości sodu).Projekt będzie realizowany przez SILESIA we współpracy z podmiotami komercyjnymi i naukowymi (na zasadzie podwykonawstwa).Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.