Skip to main content Contact
UE logo
The title of the project

Opracowanie nowych wysokobiałkowych produktów na bazie mięsa wieprzowego wytwarzanych w sposób naturalny

category
Name of the beneficiary
ZAKŁADY MIĘSNE "ŚWIDERSCY" KAZIMIERZ ŚWIDERSKI
Project value
3 714 023,03 zł
Co-financing from the EU
2 847 765,17 zł
Voivodeship
mazowieckie
County
sokołowski
program
Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020
action
1.2. Działalność badawczo- rozwojowa przedsiębiorstw
fund
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspective
2014 - 2020

Realizacja badań wspólnie z SGGW ma na celu opracowanie nowych produktów (wędlin) na bazie mięsa wieprzowego wytworzonych w sposób naturalny. Rezultatem prac będzie wprowadzenie na rynek wędlin o zwiększonym udziale białka poprzez dodanie osocza krwi wieprzowej, które będą dedykowane sportowcom, osobom na diecie redukcyjnej i innym świadomym konsumentom, dla których ważny jest zakup produktów bezpiecznych dla zdrowia. Projektowane produkty mięsne wytwarzane będą z mięsa wieprzowego uzyskanego z chowu kontrolowanego, zapewniającego zwierzętom dobrostan. Wędliny produkowane będą metodami chroniącymi wartość odżywczą, bez użycia barwników, emulgatorów i innych dodatków do żywności uważanych za niebezpieczne dla zdrowia. Dla osiągnięcia zakładanych rezultatów konieczne będzie przeprowadzenie prac zarówno nad sposobem bezpiecznego dla zdrowia pozyskania materiału rzeźnego jak również opracowanie receptur produktów finalnych. Analiza rynku wykazała, że będzie to pierwszy tego typu produkt, nie posiadający żadnych odpowiedników w kraju. W żywieniu człowieka, mięso uznaje się za jeden z najważniejszych produktów spożywczych, a o jego wartości odżywczej decydują głównie białka, charakteryzujące się korzystnym składem aminokwasowym, oraz w mniejszym stopniu tłuszcze. W mięsie występuje wiele bioaktywnych składników o działaniu prozdrowotnym, min: glutation, dipeptydy (karnityna, ornityna), witaminy, związki mineralne oraz enzymy. Innowacyjność rozwiązania polegać będzie na uzyskaniu unikalnych cech odżywczych nowych wędlin, które charakteryzować będzie zmniejszona w porównaniu do wędlin wyprodukowanych drogą komercyjną kaloryczność (mniejsza podaż energii z tłuszczów oraz cukrów prostych i dwucukrów, na rzecz zwiększonej podaży energii z białek). Współcześnie jednym z najważniejszych celów chowu trzody chlewnej staje się poprawa jakości uzyskiwanego surowca rzeźnego, dostosowana do wymogów współczesnego odbiorcy.

Your project description

To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.

Add photos project photos
Add a movie or presentation project films
Description of the project
Opis projektu

I declare that I have read the Regulations of the Online Website of the EU Mapa Dotacji and accept its provisions.

I agree to the processing of my personal data, entered in the contact form, in order to reply to the message. According to art. 13 para. 1 and 2 of the Regulation of the European Parliament and of the Council (EU) 2016/679 of 27 April 2016 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data and repealing Directive 95/46 / EC (Journal of Laws EU L 119, 04/05/2016, page 1) (RODO), I inform that:
1.administrator of personal data processed in the Ministry of Development Funds and Regional Policy, based at: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warsaw, is the Minister of Development Funds and Regional Policy;
2. personal data will be processed in order to reply to a message, based on the provisions of art. 6 par. 1 lit. a) RODO;
3. personal data may be made available to other authorities entitled under the relevant provisions to obtain data;
4. in connection with the processing of personal data have the right to: – request access to their personal data, rectify or limit processing, – raise objections to the processing of personal data, – withdraw consent to processing at any time, – submit a complaint to the supervisory body – the President of the Office Personal Data Protection;
5. personal data is not subject to automated processing in order to make decisions, including profiling;
6. contact details to the Data Protection Officer in the Ministry of Development Funds and Regional Policy: Data Protection Supervisor, Ministry of Development Funds and Regional Policy, address: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warsaw, e-mail address: IOD@miir.gov.pl