Prace badawczo-rozwojowe Agrolok Sp. zo.o. w zakresie opracowania innowacyjnych wysokobiałkowych komponentów paszowych na bazie soi i rzepaku w celu zwiększenia bezpieczeństwa białkowego w UE
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Projekt „Prace badawczo-rozwojowe Agrolok Sp. zo.o. w zakresie opracowania innowacyjnych wysokobiałkowych komponentów paszowych na bazie soi i rzepaku w celu zwiększenia bezpieczeństwa białkowego w UE” (dalej:Projekt), przygotowany przez Agrolok Sp. zo.o. (dalej: Agrolok), dotyczy przeprowadzenia prac badawczych i rozwojowych dotyczących opracowania i pilotażowego wytworzenia innowacyjnych produktów w postaci uszlachetnionych wysokobiałkowych komponentów paszowych „non GMO”, w oparciu o ziarna soi i rzepaku. Dla produktów przyjęto wstępne nazwy: Eksperymentalny Produkt Sojowy (dalej:EPS) oraz Eksperymentalny Produkt Rzepakowy (dalej:EPR). Produkty będą wyróżniały się wysokimi parametrami strawności i przyswajalności białka i tłuszczu w produkcji zwierząt gospodarskich, w szczególności w komparatystyce z głównym produktem konkurencyjnym tj. poekstrakcyjną śrutą sojową stosowaną powszechnie w żywieniu zwierząt gospodarczych w Polsce i całej UE. Wytworzenie nowych produktów EPS i EPR wymagać będzie opracowania innowacyjnych technologii obróbki ziarna sojowego i rzepakowego. W ramach Projektu Agrolok opracuje i wykona zintegrowaną prototypową linię technologiczną w skali rzeczywistej produkcji, aby zweryfikować wpływ wszystkich zmiennych procesowych na osiągnięcie docelowych parametrów produktów. Wnioskodawca zakłada szeroki zakres prac eksperymentalnych dotyczących optymalizacji procesów technologicznych w szczególności w zakresie podstawowych parametrów: czasu obróbki, temperatury, ciśnienia i wilgotności. Atrakcyjne rynkowo parametry i funkcjonalności produktów zostaną zweryfikowane poprzez przeprowadzenie badań strawnościowych i produkcyjnych na zwierzętach gospodarskich.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.