Wdrożenie wyników prac B+R szansą na rozwój przedsiębiorstwa
Projekt dotyczy wdrożenia wyników prac B+R częściowo przeprowadzonych samodzielnie przez wnioskodawcę a częściowo zleconych jednostce naukowej. W zakresie prac zleconych jednostka naukowa – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej – dokonała przebadania parametrów pączka na bazie nowej receptury z wykorzystaniem rozczynu typu poolish i porównania go z pączkiem tradycyjnym. Samodzielne prace B+R wnioskodawcy ukierunkowane były na opracowanie optymalnej receptury i technologii produkcji nowych wyrobów. W ramach inwestycji wnioskodawca zakupi kompletną, nowoczesną linię do produkcji pączków wraz z urządzeniami peryferyjnymi, na którą składać się będą: ? zestaw urządzeń do fermentacji mąki ? smażalnik termoolejowy z wyposażeniem receptury ? maszyna do produkcji ciasta parzonego ? przemysłowa maszyna mieszająca planetarna W wyniku realizacji inwestycji Wnioskodawca poszerzy swoją ofertę o nową gamę pączków (pączki tradycyjne, pączki wiedeńskie, pączki z nadzieniem i bez nadzienia) o zmniejszonej zawartości tłuszczu ogółem, „złych” tłuszczów i akrylamidu oraz zwiększonej zawartości „dobrych” tłuszczów.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.