Opracowanie, wzbogacanych mikrobiologicznie, formulacji multifuncyjnych nawozów granulowanych z frakcją organiczną z wykorzystaniem technologii granulacji ciśnieniowej i zamgławiania
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Innowacyjne rozwiązania Grupy Inco powstałe w ramach projektu zakładają połączenie w jednej trwałej, wytrzymałej mechanicznie i odpornej na warunki zewnętrzne granuli nawozowej zawierającej składniki organiczne, mineralne, pożyteczne mikroorganizmy, aminokwasy i związki humusowe. Źródłem składników organicznych nawozu będą zsanityzowane i odwodnione odpady zwierzęce – odchody, pióra , odpady poubojowe; odpady roślinne: wytłoki i makuchy z roślin oleistych, odpady pofermentacyjne oraz węgiel brunatny. Do standardowych makroelementów dodany zostanie zmikronizowany dolomit, pełniący w konglomeracie z węglem brunatnym rolę nośnika mikroorganizmów oraz wpływającym pozytywnie na odkwaszanie gleby. Spowoduje to zmniejszenie ilości odpadów organicznych oraz azotowych związków zatruwających powietrze i wody. Nowy produkt nawozowy będzie wytwarzany w technologii granulacji ciśnieniowej, zostaną zastosowane procesy implementacji mikroorganizmów glebowych zamgławiania i roto spray. Technologie opracowane w ramach projektu badawczego pozwolą na wytwarzanie nawozu posiadającego w sobie wszystkie cechy i funkcjonalności nawozów mineralnych, nawozów organicznych, płynów z pożytecznymi mikroorganizmami i biostymulatorów wzrostu.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.