Opracowanie nowatorskiej technologii krojenia i pakowania w folie cienkie i/lub podatne na recykling serów, w tym długodojrzewających powyżej 12 miesięcy, w dedykowanych atmosferach.
Nr_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).Projekt polega na opracowaniu i zweryfikowaniu innowacji produktowej (co najmniej w skali kraju): nowatorskim plasterkowaniu, porcjowaniu i pakowaniu serów długodojrzewających (powyżej 12 miesięcy) i tzw. serów kanapkowych (typu szwajcarskiego, holenderskiego i holenderskiego z przyprawami) co zredukuje zużycie tworzyw sztucznych (TSZ) w opakowaniach oraz zwiększy stopień wykorzystania opakowań recyklingowalnych. Jest to odpowiedzią na wymogi UE w zakresie redukcji TSZ oraz na zapotrzebowanie rynku w PL i UE (konsumentów ostatecznych, sieci tzw. dyskontów spożywczych i branży HoReCa) na wysokiej jakości wyroby porcjowane. Stworzy też całkiem nowy segment rynku plasterkowanych serów długodojrzewających >12 m-cy. W ramach 3 etapów PR zaplanowano prace przezwyciężające główne problemy technologiczne, m.in.: testy cięcia próbek serów DD, dobór noży, budowa modułów do krojenia, testy pakowania próbek sera w różne materiały opakowaniowe, testy wpływu UVC na poprawę jakości produktu, wykonanie modułów do pakowania, stworzenie linii pilotażowej i jej walidacja dla uzyskania nowych zaplanowanych cech. W efekcie projektu opracowana zostanie innowacja produktowa charakteryzująca się m.in. zaoferowaniem na rynku: -Po raz pierwszy w Polsce serów długodojrzewających (powyżej 12 miesięcy) plasterkowanych oraz w formie klinków i półklinków, -Redukcją masy TSZ w opakowaniach konfekcjonowanych oraz użyciem TSZ recyklingowalnych -Serów plasterkowanych w opakowaniach z dedykowaną MAP, maksymalnie stabilizującą cechy jakościowe w okresie przydatności do spożycia, -Serów oferowanych w klinkach i półklinkach o wydłużonym okresie przydatności do spożycia ze względu na zastosowanie UVC do naświetla
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.