Prace badawczo-rozwojowe nad stworzeniem wysokiej jakości ekstrudowanej żywności funkcjonalnej w oparciu o innowacyjny proces technologiczny zapewniający zwiększoną wartość odżywczą uzyskiwanych wyrobów.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art: 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014).Przedmiotem projektu jest opracowanie innowacji produktowej (kluczowej) w postaci wyrobów ekstrudowanych (makarony, galanteria śniadaniowa) o zwiększonej wartości odżywczej, wzbogaconych o naturalne składniki, w tym probiotyki, i innowacji procesowej w postaci nowego procesu wytwórczego zapewniającego wyższą jakość i zwiększoną wartość prozdrowotną nowej gamy produktów ekstrudowanych, przy jednoczesnej minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Cel projektu zostanie osiągnięty w oparciu o własne zasoby i kadrę Wnioskodawcy oraz Podwykonawców. Projekt obejmuje 2 etapy badań przemysłowych i 1 etap prac rozwojowych. W ramach 3 etapów zaplanowano opracowanie i przetestowanie od skali laboratoryjnej do przemysłowej procesu wytłaczania, różne formulacje wybranych dodatków naturalnych do mieszanek, w celu wyłonienia kombinacji o najlepszym wpływie na wartość odżywczą i parametry jakościowe. Opracowany zostanie także nowy, autorski proces wytwarzania ekstrudatów z udziałem m.in. wybranych probiotyków. Nowa technologia poprawi efektywność procesu wytwórczego oraz będzie minimalizować jego wpływ na środowisko, istotnie redukując zużycie energii oraz wody oraz pozwalając wykorzystać w większej ilości ponownie suchy odpad produkcyjny. Rezultaty projektu (min. 3 różne linie nowych wyrobów ekstrudowanych) trafi do 2 grup docelowych: Wnioskodawcy, który uzyska nowe produkty w postaci nowych wyrobów zbożowych i innowację procesową dla zrównoważonego rozwoju, a także odbiorców wyrobów, czyli konsumentów, którzy coraz częściej poszukują wyrobów wysokiej jakości o cennych walorach odżywczych. Projekt przyczyni się do wsparcia polityki dążenia do minimalizacji konieczności stosow
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.