Innowacyjne warzywa funkcjonalne jako odpowiedź na wymagania stawiane przez branżę FCMG w perspektywie rosnących potrzeb dzisiejszego konsumenta 4.0.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Projekt będzie służył opracowaniu innowacyjnych produktów w postaci przetworzonych w obróbce termicznej (pasteryzacja ze sterylizacją oraz sous vide) warzyw (burak i ziemniak) zawierających składniki funkcjonalne w postaci błonnika, selenu, magnezu i cynku. Rezultat realizacji Projektu będzie stanowił bezpośrednią odpowiedź na identyfikowane na rynku potrzeby odbiorców docelowych Spółki (sieci dystrybucyjne oraz hurtownie spożywcze). Przedmiotem prac w Projekcie będzie stworzenie prototypów produktów i ich zwalidowanie w celu potwierdzenia technologicznej możliwości wytwarzania warzyw ze zwiększoną zawartością składników funkcjonalnych. Jednocześnie weryfikacji będzie poddawana możliwość zachowania reżimów recepturowych w zakresie zawartości poszczególnych składników odżywczych – stanowiących źródło dziennego zapotrzebowania na te składniki w organizmie człowieka. Następnie zostaną przeprowadzone prace służące weryfikacji możliwości osiągnięcia uzyskanych wyników w skali rzeczywistego wykorzystania. Realizacja zaplanowanych prac rozwojowych (2 etapy) umożliwi stworzenie innowacji produktowej, która będzie stanowiła rozszerzenie dotychczas oferowanej przez Spółkę gamy produktów. Rezultat realizacji Projektu koresponduje bezpośrednio z identyfikowanymi na rynku potrzebami dotyczącymi wprowadzenia do oferty produktowej wyrobów wpisujących się w trend świadomego konsumenta 4.0. poprzez zaoferowanie wyrobu odznaczającego się zwiększoną zawartością składników odżywczych możliwego do szybkiego przygotowania w posiłku poprzez jego wstępne przetworzenie termiczne. Spółka zabezpieczyła niezbędne zasoby kadrowe oraz techniczne w celu zapewnienia poprawnej realizacji Projektu. […]
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.