Zakup prac badawczych polegających na opracowaniu składu i technologii wytwarzania innowacyjnych formulacji kosmetycznych otrzymanych na drodze biofermentacji surowców roślinnych
SA 42799(2015/X) Przedmiotem projektu jest zakup prac badawczych polegających na opracowaniu składu i technologii wytwarzania innowacyjnych formulacji kosmetycznych (kremu do twarzy, serum i kremu pod oczy) otrzymanych na drodze biofermentacji surowców roślinnych. Zakres projektu polega na zakupieniu badań obejmujących 6 zadań: 1. Opracowanie założeń merytorycznych w aspekcie funkcjonalności i przeznaczenia nowoopracowanych baz kosmetycznych; 2. Przygotowanie kompozycji surowców pochodzenia roślinnego i substancji dodatkowych wraz z testami nad utworzeniem jednolitej masy; 3. Przygotowanie biofermentu przy udziale unikatowego zestawu bakterii fermentacji mlekowej; 4. Przygotowanie i pilotowa produkcja protypów baz kosmetycznych. Badania nad biofunkcjonalnością nowoopracowanych produktów i wytypowanie trzech produktów do badań konsumenckich; 5. Testy aplikacyjno-użytkowe nowoopracowanych produktów przez probantów 6. Badania przechowalnicze i ocena konsumencka nowoopracowanych formulacji kosmetycznych. Przygotowanie receptury i normy zakładowej dla nowoopracowanych produktów. Rezultaty projektu będą następujące: – w zakresie innowacji produktowej – w przypadku noowoopracowanych formulacji kosmetycznych polegać będzie ona na takim doborze unikatowego, nie znanego do tej pory zestawu naturalnych surowców roślinnych i przeprowadzonym procesie obróbki, aby ostatecznie stworzyć produkty zawierające wyższe stężania substancji bioaktywnych w porównaniu do produktów obecnych na rynku. Produkty będę charakteryzowały się 4 głównymi cechami, których nie posiada żaden z obecnych na rynku produktów kosmetycznych: składem związanym z gamą minimum 15 związków o właściwościach biofunkcjonalnych; zawartością kwasu mlekowego; zawartością 3 rodzajów bateriocyn; zawartością minimum 3 białek enzymatycznych. – w zakresie innowacji procesowej – zastosowanie procesu fermentacji, który w konsekwencji przyczyni się do wzmocnienia efektu ekstrakcji związków bioaktywnych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.