Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Wdrożenie przez firmę „Ignacy Polański” Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak wyników prac badawczo-rozwojowych celem wprowadzenia innowacji procesowej polegającej na jednoczesnej implementacji termicznych, enzymatycznych oraz bakteriologicznych metod rozkładu glutenu w linii produkcyjnej do chleba bezglutenowego z wykorzystaniem mąki pszennej.

nazwa beneficjenta
"IGNACY POLAŃSKI" B. POLAŃSKI, D. PLUTA, A. WARESIAK SPÓŁKA KOMANDYTOWA
wartość projektu
11 449 579,00 zł
dofinansowanie z UE
4 188 870,00 zł
Województwo
małopolskie
Powiat
nowotarski
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Przedmiotem projektu jest komercjalizacja wyników prac B+R w ramach prowadzonej przez firmę „Ignacy Polański” Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa B. Polański, D. Pluta, A. Waresiak działalności gospodarczej. Celem firmy jest poszerzenie obecnego asortymentu o autorski, innowacyjny w skali świata produkt – chleb bezglutenowy z wykorzystaniem mąki pszennej (zgłoszenie patentowe) oraz wdrożenie w przedsiębiorstwie innowacyjnej metody produkcji tego chleba. Dzięki zastosowaniu w produkcji jednoczesnej implementacji termicznych, enzymatycznych oraz bakteriologicznych metod rozkładu glutenu w linii produkcyjnej do chleba, dzięki czemu proces wytwarzania chleba z użyciem wszystkich 3 metod pozwoli na znaczne zmniejszenie stopnia degradacji innych białek występujących w pieczywie. Dodatkowo zastosowane zostaną również procesy poprawiające właściwości reologiczne pieczywa poprzez napowietrzanie ciasta w celu uzyskania prawidłowej konsystencji, miesienie w komorze podciśnieniowej i miesienie ultradźwiękowe, a dodanie pozbawionej białek glutenowych mąki pszenicznej typu 850 wyraźnie poprawi walory smakowe pieczywa. Takie podejście do eliminacji glutenu jest niespotykane na skalę światową i w konsekwencji otrzymamy produkt, który nie jest dostępny na rynku. Chleb ten spełnia oczekiwania pod względem walorów smakowych oraz różnicowania wykorzystywanych produktów w diecie bezglutenowej. Oferta piekarni zostanie skierowana do osób chorujących na celiakę – czyli ok. 20% społeczeństwa. Wdrożenie opracowanej technologii i uruchomienie produkcji w zakładanym terminie możliwe będzie wyłącznie dzięki realizacji niniejszego projektu i uzyskaniu wsparcia ze środków UE – zaplanowano zakup niezbędnej, wysoko zaawansowanej infrastruktury technologicznej, zapewniającej wydajny i jednocześnie korzystny dla środowiska proces produkcji. Będzie to także szansa na promowanie regionu, poszerzenie oferty Wnioskodawcy i jego możliwości produkcyjnych oraz poszanowania dla tradycyjnego wypieku.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.