Wdrożenie nowej technologii produkcji prozdrowotnych wyrobów piekarniczo-cukierniczych.
SA 42799(2015/X) Projekt pn. „Wdrożenie nowej technologii produkcji prozdrowotnych wyrobów piekarniczo-cukierniczych” polega na wdrożeniu nowej technologii produkcji prowadzącej do wytworzenia znacząco ulepszonych technologicznie 3 produktów: • pieczywa pszennego o obniżonej zawartości soli, • wyrobu cukierniczego typu bułka drożdżowa o obniżonej zawartości cukru, • wyrobu cukierniczego typu pączek o obniżonej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. oraz 1 nowego innowacyjnego w skali świata produktu – buły z ciasta drożdżowego i francuskiego z nadzieniem roślinnym (roślinne mięso). W ramach zleconych prac B+R opracowano technologię otrzymywania nadzień roślinnych „roślinnego mięsa” do produktów piekarniczych oraz produkcji bułki z ciasta drożdżowego i ciasta francuskiego z nadzieniem roślinnym o charakterystyce typowej dla produktu mięsnego z zawartością białka w wyrobie gotowym wyższym niż 10%. Wynikiem realizacji projektu będą produkty piekarniczo-cukiernicze o podwyższonych walorach prozdrowotnych. Celem projektu jest wdrożenie innowacji technologicznych, będących wynikiem zleconych prac badawczo-rozwojowych, które umożliwią wytwarzanie wyrobów piekarniczo-cukierniczych tj. pieczywo, pączki i wyroby z ciasta drożdżowego, bułki z nadzieniem roślinnym o walorach prozdrowotnych. Projekt zlokalizowany będzie w Białymstoku (woj. podlaskie, pow. Białystok, gm. Białystok) przy ulicy Lawendowej, na działce nr ewid. 174/2 o powierzchni 4352 m2. W ramach realizacji projektu podjęte zostaną następujące działania, które doprowadzą do wdrożenia technologii i wprowadzenia nowych i udoskonalonych produktów na rynek: – wykonanie dokumentacji projektowej i uzyskanie pozwolenia na budowę; – budowa hali produkcyjnej z magazynami i pomieszczeniami pomocniczymi o łącznej powierzchni około 2301,26m kw., – zakup, montaż i uruchomienie nowych środków trwałych, – rozruch zakładu, realizacja prób technologicznych.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.