Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
prev slide next slide
image
tytuł projektu

Opracowanie i wdrożenie produkcji piwa bezalkoholowego typu gruit

nazwa beneficjenta
CENTRUM BADAŃ I INNOWACJI PRO-AKADEMIA
wartość projektu
8 810 115,11 zł
dofinansowanie z UE
7 540 037,71 zł
Województwo
łódzkie
małopolskie
Powiat
limanowski
pabianicki
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
4.1. Badania naukowe i prace rozwojowe
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Rezultatem projektu jest wzbogacony produkt spożywczy, stanowiący unikalne odżywczo i sensorycznie surowe piwo bezalkoholowe typu GRUIT, wytworzone dzięki zastosowaniu nowej technologii produkcji, w oparciu o surowce pozyskiwane z roślin leczniczych, bez udziału chmielu.

GRUIT charakteryzuje się zupełnie nowymi cechami w porównaniu do innych piw bezalkoholowych oferowanych w Polsce, w tym m.in.:

  1. wyższą zawartością witamin z grupy B dzięki opracowanej w ramach projektu innowacyjnej technologii produkcji;
  2. wyjątkowymi właściwościami sensorycznymi i smakiem
  3. wzbogaceniem dodatkowymi surowcami adaptogennymi, pozyskiwanymi z roślin leczniczych, które wzmacniają działanie organizmu człowieka.

W 2023 roku GRUIT został wprowadzony przez Konsorcjanta przemysłowego na rynek.

W ramach konkursu Food & Retail Awards 2023, organizowanego przez wydawcę portalów dlahandlu.pl, horecatrends.pl, portalspozyczy.pl, GRUIT został uznany za Najbardziej Innowacyjny Produkt roku 2023.

Nasze rozwiązanie otrzymało także Nagrodę Internautów dla laureata wyłonionego w drodze głosowania czytelników Portalu Spożywczego.

Projekt przyczynił się do lepszego rozwiązania szeregu problemów, potrzeb i braków na rynku, m.in.:

1. Problemy rynkowe: rosnący popyt na piwa bezalkoholowe wymusza na browarach dywersyfikację i inwestycje w nowe technologie. Jednocześnie, wzrost zainteresowania produktami spożywczymi organicznymi i wzbogaconymi stawia przed producentami wyzwania związane z certyfikacją, kontrolą jakości i rozwojem nowych linii produktów, aby sprostać zmieniającym się preferencjom konsumentów. Wg Statista Market Insigths 2023, globalny rynek piw bezalkoholowych był wart 17,7 miliarda dolarów w 2023 roku i oczekuje się, że będzie rósł rocznie o 4,95% (CAGR 2023-2028)​. Z kolei sprzedaż żywności organicznej rośnie dwucyfrowo rocznie, znacznie przewyższając tempo wzrostu dla całego rynku żywności, co wiąże się z rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia. Opracowany w ramach projektu produkt umożliwił lepsze zaspokojenie tego typu potrzeb konsumenckich.

2. Problemy technologiczne: produkcja piwa bezalkoholowego wiąże się z koniecznością zapanowania nad trudnymi do kontroli procesami biologicznymi zachodzącymi przy udziale drożdży. Dotyczą one m.in. potencjalnego wytwarzania niepożądanych aromatów czy składników chemicznych, w tym zwłaszcza alkoholu etylowego. Inną grupą wyzwań technologicznych jest zapewnienie trwałości przechowalniczej produktu w sposób skuteczny i efektywny energetycznie, jak również wydajna ekstrakcja pożądanych związków aktywnych z surowców pozyskiwanych z roślin leczniczych. Opracowana w ramach projektu technologia produkcji skutecznie rozwiązała tego typu problemy.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.