Opracowanie i wdrożenie produkcji piwa bezalkoholowego typu gruit
Rezultatem projektu jest wzbogacony produkt spożywczy, stanowiący unikalne odżywczo i sensorycznie surowe piwo bezalkoholowe typu GRUIT, wytworzone dzięki zastosowaniu nowej technologii produkcji, w oparciu o surowce pozyskiwane z roślin leczniczych, bez udziału chmielu.
GRUIT charakteryzuje się zupełnie nowymi cechami w porównaniu do innych piw bezalkoholowych oferowanych w Polsce, w tym m.in.:
- wyższą zawartością witamin z grupy B dzięki opracowanej w ramach projektu innowacyjnej technologii produkcji;
- wyjątkowymi właściwościami sensorycznymi i smakiem
- wzbogaceniem dodatkowymi surowcami adaptogennymi, pozyskiwanymi z roślin leczniczych, które wzmacniają działanie organizmu człowieka.
W 2023 roku GRUIT został wprowadzony przez Konsorcjanta przemysłowego na rynek.
W ramach konkursu Food & Retail Awards 2023, organizowanego przez wydawcę portalów dlahandlu.pl, horecatrends.pl, portalspozyczy.pl, GRUIT został uznany za Najbardziej Innowacyjny Produkt roku 2023.
Nasze rozwiązanie otrzymało także Nagrodę Internautów dla laureata wyłonionego w drodze głosowania czytelników Portalu Spożywczego.
Projekt przyczynił się do lepszego rozwiązania szeregu problemów, potrzeb i braków na rynku, m.in.:
1. Problemy rynkowe: rosnący popyt na piwa bezalkoholowe wymusza na browarach dywersyfikację i inwestycje w nowe technologie. Jednocześnie, wzrost zainteresowania produktami spożywczymi organicznymi i wzbogaconymi stawia przed producentami wyzwania związane z certyfikacją, kontrolą jakości i rozwojem nowych linii produktów, aby sprostać zmieniającym się preferencjom konsumentów. Wg Statista Market Insigths 2023, globalny rynek piw bezalkoholowych był wart 17,7 miliarda dolarów w 2023 roku i oczekuje się, że będzie rósł rocznie o 4,95% (CAGR 2023-2028). Z kolei sprzedaż żywności organicznej rośnie dwucyfrowo rocznie, znacznie przewyższając tempo wzrostu dla całego rynku żywności, co wiąże się z rosnącym zainteresowaniem zdrowym stylem życia. Opracowany w ramach projektu produkt umożliwił lepsze zaspokojenie tego typu potrzeb konsumenckich.
2. Problemy technologiczne: produkcja piwa bezalkoholowego wiąże się z koniecznością zapanowania nad trudnymi do kontroli procesami biologicznymi zachodzącymi przy udziale drożdży. Dotyczą one m.in. potencjalnego wytwarzania niepożądanych aromatów czy składników chemicznych, w tym zwłaszcza alkoholu etylowego. Inną grupą wyzwań technologicznych jest zapewnienie trwałości przechowalniczej produktu w sposób skuteczny i efektywny energetycznie, jak również wydajna ekstrakcja pożądanych związków aktywnych z surowców pozyskiwanych z roślin leczniczych. Opracowana w ramach projektu technologia produkcji skutecznie rozwiązała tego typu problemy.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.