Innowacyjny dodatek do żywności polepszający jakość ryżu po ugotowaniu oraz wydłużający datę przydatności do spożycia pakowanego świeżo ugotowanego ryżu
PROJEKT WZIĄŁ UDZIAŁ W II RUNDZIE OTRZYMAŁ 19 pkt, nie spełnił kryterium 8 POPRAWIONO Celem projektu jest: dokończenie, komercjalizacja i upowszechnienie rynkowe nowego produktu w postaci dodatku do ryżu, polepszającego teksturę oraz walory sensoryczne przechowywanego chłodniczo ryżu gotowanego, który jest elementem kluczowym w odbiorze przez konsumentów dań sushi przechowywanych chłodniczo. Słabej jakości ryż psuje renomę firmom, zwiększa koszty wynikające z niesprzedanych porcji, zmniejsza potencjalny przychód. Projekt jest odpowiedzią na zidentyfikowane problemy i oczekiwania partnerów biznesowych, z którymi pomysłodawca Pan Paweł Puźniak pracuje na co dzień w obszarze wsparcia technologicznego w zakresie produkcji dań na bazie ryżu gotowanego, które to dania są przechowywane/chłodzone przez kilka dni. Najważniejszymi rezultatami są: wdrożony do producentów dań gotowych sushi dodatek do ryżu, stabilna finansowo firma, która bez finansowania nie mogłaby rozpocząć działalności. Klientami są: producenci/dostawcy ryżu, producenci sushi. Korzyści dla klienta: lepszy produkt, lojalizacja konsumentów, mniejsze odpady. Innowacyjny produkt: dodatek do ryżu wydłużający do 10 dni (zauważalnie więcej niż obecnie) przydatność do spożycia z uwzględnienie walorów sensorycznych. Produkt bazować będzie na dopuszczonych do obrotu składnikach. Zaangażowane osoby: komplementarny zespół łączący kompetencje biznesowe i technologiczne Paweł Puźniak (strona biz. i tech.) – pomysłodawca z wieloletnim doświadczeniem w obsłudze przedsiębiorstw w obszarze produkcji dań gotowych/sushi, z rozbudowaną siecią kontaktów biznesowych w branży, w której realizowany będzie projekt, Piotr Kulawik (strona tech. i wdroż) – kierownik B+R, który wraz z Panem Pawłem koncepcyjnie od kilkunastu miesięcy pracują nad produktem, pracownik naukowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie specjalizujący się zagadnieniach technologicznych. Specjalista w zakresie technologicznego przygotowywania sushi.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.