Opracowanie receptury innowacyjnego produktu - sera wegańskiego wykorzystującego lokalne surowce.
SA 42799(2015/X) Celem projektu jest opracowanie receptury nowego wyrobu spożywczego stanowiącego alternatywę dla tradycyjnego sera, zawierającego w swoim składzie surowce pochodzenia lokalnego: rośliny strączkowe (m.in. łubin, groch, fasola, bób) oraz zboża nie-chlebowe (m.in. owies, gryka, proso). Docelowo planowane jest uzyskanie dwóch rodzajów nowego sera wegańskiego: świeżego i dojrzewającego. Z uwagi na złożoność projektu, konieczne jest skorzystanie ze specjalistycznej wiedzy i aparatury badawczej jednostki naukowej. Przedmiotem działań zewnętrznej jednostki B+R będą: (a) poszukiwanie odpowiedniego surowca roślinnego oraz selekcja i dobór mikroorganizmów; (b) przygotowanie wstępnego składu sera wegańskiego – jego 2 rodzajów; (c) optymalizacja procesu otrzymywania (receptury) produktu i badania konsumenckie nowego wyrobu. W ramach usługi B+R zostanie stworzona kultura starterowa bakterii wegańskich i dokonany wybór głównego składnika roślinnego sera. Następnie prace badawcze będą koncentrowały się wokół doboru lokalnych dodatków, oceny mikrobiologicznej i sensorycznej oraz prób przechowalniczych prototypu produktu. W ostatnim etapie projektu będzie monitorowany proces dojrzewania sera, prowadzone będą też testy nad konsystencją i składem dodatków sera, analizowane będą cechy organoleptyczne i jakościowe wyrobu. Planowana innowacja produktowa będzie polegać na stworzeniu nowego, w pełni wegańskiego wyrobu spożywczego stanowiącego alternatywę dla sera o unikatowym smaku i dużych walorach odżywczych. Głównym składnikiem sera wegańskiego będą łatwo dostępne, naturalne, lokalne fermentowane surowce roślinne, a sam innowacyjny produkt będzie kierowany do szerokiego grona odbiorców: wybierających zdrowy styl życia i dietę wegańską, ale również zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi. Rezultaty projektu zostaną wykorzystane w działalności własnej firmy Wege Siostry, której wizją biznesową jest wprowadzanie nowych, naturalnych, w pełni roślinnych produktów do bra
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.