Wsparcie na utrzymanie działalności oraz miejsc pracy Restauracji Dobre Smaki Agnieszka Jarus.
Problemy przedsiębiorstwa w związku z pojawieniem się pandemii: Przedsiębiorstwo w związku z pandemią COVID-19 znalazło się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. W związku z wprowadzonymi restrykcjami , restauracja zawiesiła swoją działalność od 13 marca 2020r. do dnia 21 maja 2020r. Przez ponad dwa miesiące, firma nie osiągała żadnych przychodów, tracąc tym samym ponad 16% rocznych przychodów. W tym czasie przedsiębiorstwo, ponosiło koszty: wynagrodzeń, wynajmu lokalu, energii elektrycznej, spłaty kredytu obrotowego, innych kosztów stałych (np. media). Dodatkowo firma poniosła koszty strat w środkach obrotowych, niezdatnych do przechowywania przez tak długi okres ( większość materiałów przetworzonych jak i nieprzetworzonych należało zutylizować). Przed ponownym otwarciem lokalu stany magazynowe należało uzupełnić niemal od nowa, co spowodowało znaczny wzrost zobowiązań wobec kontrahentów , który stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Stany magazynowe nadal są zbyt niskie, ponieważ limity kredytów kupieckich, nie pozwalają na odzyskanie stanów magazynowych sprzed pandemii. Biorąc pod uwagę znacznie mniejszy ruch turystyczny niż w latach poprzednich , bez dodatkowego finansowania, nie uda się odzyskać płynności finansowej sprzed pandemii. Potrzeba realizacji projektu: Pomoc pomogłaby częściowo zrekompensować negatywne konsekwencje COVID-19, zapewniając płynność finansową , odpowiedni stan magazynowy, a także utrzymanie miejsc pracy i dalszy rozwój firmy. Dzięki uzyskanym środkom firma mogłaby świadczyć usługi gastronomiczne na wysokim poziomie a także odbudować swoją pozycję na lokalnym rynku.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.