Wsparcie na utrzymanie działalności firmy ČESKÀ BESEDA S.C. Łukaniec M., Tlach F.
Problemy przedsiębiorstwa w związku z pojawieniem się pandemii: Wnioskodawca prowadzi działalność restauracyjną. Wprowadzone w związku ze stanem epidemicznym obostrzenia zmusiły Wnioskodawcę do całkowitego przerwania bieżącej działalności. Zamknięcie działalności skutkowało spadkiem obrotów do zera, jednocześnie przez cały czas Spółka ponosiła koszty, w szczególności związane z utrzymaniem lokalu, wynagrodzeniami, bieżącymi opłatami. Dodatkowy koszt wynikał również z przeterminowania produktów spożywczych, wykorzystywanych w restauracji do przygotowywania posiłków. Należy zaznaczyć, że oprócz osób zatrudnionych na umowach o pracę w działalność Spółki są zaangażowani również wspólnicy spółki cywilnej (2 osoby), dla których spółka stanowiła ich główne źródło utrzymania. W celu ratowania firmy oraz utrzymania miejsc pracy Wnioskodawca skorzystał ze świadczeń postojowych, pożyczki z urzędu pracy, subwencji PFR, zwolnień ze składek ZUS oraz dofinansowania do wynagrodzeń pracowników. Pomimo tego wsparcia Spółka znalazła się w trudnej sytuacji. Potrzeba realizacji projektu: Pomimo łagodzenia części obostrzeń sytuacja Wnioskodawcy pozostaje trudna, przede wszystkim z uwagi na małą liczbę klientów, co jest zauważalne w całej branży gastronomicznej. Chęć utrzymania działalności oraz zatrudnienia zmusza Wnioskodawcę do wnioskowania o wsparcie w ramach działania 1.5 D. Otrzymane wsparcie przeznaczone zostanie w szczególności na zakup produktów spożywczych i utrzymanie lokalu, co zapewni Spółce płynność finansową i umożliwi utrzymanie działalności i deklarowanego zatrudnienia.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.