Wsparcie na utrzymanie działalności gospodarczej firmy MIFAN Anna Podhajska
Do czasu wybuchu pandemii działalność gastronomiczna prowadzona była w dwóch lokalach, w tym w jednym w okolicach wrocławskiego Rynku, który oferował klientom w ramach usługi self-serwis dostęp do oryginalnych potraw kuchni azjatyckiej. Dania oferowane w lokalu były serwowane na miejscu, gdyż produkt (azjatyckie noodle) traci walory smakowe i nie nadaje się do transportu. Poza tym idea lokalu opiera się na wyborze składników i swobodnym komponowaniu przez klientów swoich dań. Niestety do dnia dzisiejszego działalność gastronomiczna w zakresie samoobsługi jest prawnie zabroniona, co skutkuje brakiem możliwości uzyskania jakikolwiek przychodów z przedmiotowej działalności. Jednocześnie, wydane dla gastronomii przez rząd obostrzenia spowodowały drastyczny spadek liczby klientów (grupa docelowa to studenci, pracownicy i turyści z Azji, polscy turyści a także studenci wrocławskich uczelni.) Powiązany ze spadkiem liczby turystów spadek przychodów, straty związane z z zakupem towarów (żywność), które zostały zaimportowane tuż przed wybuchem pandemii, w końcu konieczność tymczasowego zamknięcia jednego z lokali do odwołania, zmusiła mnie do rozwiązania umów z pięcioma osobami świadczącymi pracę na podstawie umów zlecenia. W chwili obecnej firma boryka się z trudnościami w opłacaniu czynszu (zaległość za 3 miesiące = ok. 24.000,00) a także bieżącymi opłatami za zamówione towary z Azji i UE, za które rozliczam się wg kursu Euro.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.