Opracowanie receptury dań gotowych do spożycia jako żywności funkcjonalnej, dedykowanej wybranym grupom konsumentów, utrwalanej przy użyciu innowacyjnej metody paskalizacji
Przedmiotem projektu jest opracowanie nowych produktów warzywnych na bazie kasz, warzyw i ziół dedykowanych dla trzech zidentyfikowanych grup konsumentów tj. diabetycy, osoby cierpiące na chorobę Hashimoto oraz osoby o obniżonej odporności. Cechą wyróżniającą nowe produkty oprócz właściwego zbilansowanego składu będzie zachowanie parametrów jakościowych, zdrowotnych oraz funkcjonalnych dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wysokich ciśnień HPP, co pozwoli na zachowanie cennych substancji bioaktywnych oraz utrzymanie właściwości smakowych charakteryzujących świeżą żywność. Celem gospodarczym projektu jest wprowadzenie na rynek nieoferowanych obecnie paskalizowanych produktów warzywnych tj. sałatki oraz kremy warzywne. Będzie to możliwe w wyniku opracowania technologii utrwalanie tych dań za pomocą urządzenia HPP. Wyniki prac zostaną osiągnięte w 5 etapach, których rezultaty potwierdzą osiągnięcie VIII poziomu gotowości technologicznej.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.