Opracowanie innowacyjnej receptury i technologii produkcji makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10).
SA 42799(2015/X) Projekt dotyczy zakupu usługi polegającej na opracowaniu przez jednostkę naukową innowacyjnej receptury i technologii produkcji makaronu długiego typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10). Planowany do opracowania produkt będzie cechował IG mniejszym, co najmniej o 16 % i ŁG mniejszym, o co najmniej 38% w stosunku do obecnego stanu techniki w kategorii makaronów długich typu spaghetti. W celu uzyskania zakładanych parametrów produktu konieczne będzie opracowanie nowej, innowacyjnej receptury oraz technologii produkcji. Opracowana zostanie receptura makaronu charakteryzująca się szeregiem korzystnych działań prozdrowotnych wynikających z zawartości poszczególnych substancji odżywczych w surowcach w tym związków, które mają kluczowe znaczenie w kształtowaniu poziomu IG i ŁG produktów, m.in.: błonnik pokarmowy, β-glukany, skrobia oporna, białka roślinne, tłuszcz, węglowodany przyswajalne. W wyniku realizacji projektu powstanie innowacja produktowa w skali rynku polskiego i międzynarodowego. Zakres zadań: 1 Badania właściwości fizyko-chemicznych surowców przewidzianych do opracowania receptury makaronu spaghetti o bardzo niskim IG i ŁG 2 Opracowanie receptury i technologii produkcji makaronów długich typu spaghetti o bardzo niskim indeksie IG i ŁG. 3 Badania in vivo indeksu i ładunku glikemicznego makaronów spaghetti z odbiorcami końcowymi. 4 Walidacja opracowanej technologii w środowisku półoperacyjnym. Rezultat projektu: innowacja produktowa: makaron długi typu spaghetti o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG40) i niskim ładunku glikemicznym (ŁG10). W wyniku realizacji projektu opracowana zostanie technologia produkcji, skład oraz przeprowadzone zostaną badania potwierdzające wartości odżywcze, w tym badania z końcowymi użytkownikami w formie badań oznaczenie wartości IG i ŁG makaronu w warunkach in vivo. Efektem końcowym projektu będzie ostateczna, gotowa do komercjalizacji forma p
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.