Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Opracowanie kalibracji dla analizatora bliskiej podczerwieni pracującego w systemie transmisyjnym, umożliwiających wykonanie badań wartości odżywczej i wybranych parametrów składu chemicznego żywności wegetariańskiej innowacyjną, szybszą, cenowo konkurencyjną metodą.

nazwa beneficjenta
SŁAWOMIR LUBOMIR CENDROWSKI RESULT
wartość projektu
492 000,00 zł
dofinansowanie z UE
339 186,55 zł
Województwo
mazowieckie
Powiat
ciechanowski
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
2.3. Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

SA 42799(2015/X) Zakres prac realizowanych w ramach projektu obejmuje opracowanie kalibracji przez akredytowane laboratorium JARS S.A. z siedzibą w Łajski oraz wgranie danych do oprogramowania komputerowego. Efektem tych działań będzie możliwość świadczenia znacząco ulepszonej, szybkiej, precyzyjnej, innowacyjnej, konkurencyjnej cenowo usługi dla przemysłu spożywczego. Kalibracja jest to porównanie zależności matematycznej pomiędzy wynikami analiz referencyjnych – klasycznych analiz chemicznych a widmami produktów badanych metodą NIR. Widma uzyskuje się poprzez wykonanie badań produktów na analizatorze bliskiej podczerwieni pracującym w systemie transmisyjnym. Zakres prac zleconych laboratorium obejmuje: rejestrację widm analizowanych produktów metodą NIR, przeprowadzenie chemicznych oznaczeń laboratoryjnych, opracowanie zależności – kalibracji oraz włączenie końcowych użytkowników. Wykonanie klasycznych oznaczeń chemicznych dla wyżej wymienionych próbek obejmuje oznaczenie zawartości: białka, tłuszczu, kwasów tłuszczowych, cukrów, błonnika pokarmowego, wody, popiołu, soli z sodu. Opracowane kalibracje będą umożliwiały przeprowadzenie badań żywności wegetariańskiej na analizatorze bliskiej podczerwieni pod kątem zawartości parametrów: białko, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, woda, węglowodany, cukry, błonnik pokarmowy, sól z sodu, popiół, wartości energetycznej w kJ i kcal. Innowacyjność wdrożonej nowej znacząco ulepszonej usługi będzie polegała na: 1. Szybkości wykonywanych analiz w stosunku do obecnie istniejących na rynku metod badań, 2. Możliwości kontroli żywności in-situ, 3. Obniżeniu kosztów badań i konkurencyjnej cenie wdrożonej usługi skierowanej do przemysłu spożywczego, 4. Łatwości przeprowadzania prac związanych z przygotowaniem prób i wykonaniem analiz, 5. Zwiększeniu powtarzalności wyników w stosunku do oznaczeń chemicznych, 6. Możliwości bieżącej analizy wyników, 7. Wyeliminowaniu szkodliwych odczynników chemicznych, 8. Mobilności usługi.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.