Opracowanie technologii wytwarzania wyrobów mięsnych o podwyższonym standardzie jakości i bezpieczeństwa zdrowia konsumentów
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Wraz z rozwojem świadomości żywieniowej, konsumenci poszukują żywności mało przetworzonej, o niezmienionych cechach organoleptycznych, która nie zawiera chemicznych konserwantów, a przy tym o bardzo długiej przydatności do spożycia. Oczekują produktów o wysokiej wartości odżywczej równocześnie bezpiecznych dla zdrowia. Tradycyjnie stosowane metody przetwarzania żywności częstokroć nie są w stanie zapewnić wysokich standardów mikrobiologicznych z jednoczesnym zachowaniem wysokiej jakości i wartości odżywczej. Dlatego niezbędne jest opracowywanie i wdrażanie nowych metod utrwalania żywności. Obecnie dla branży mięsnej można wskazać różne potencjalnie atrakcyjne, możliwe do zastosowania nowoczesne technologie utrwalania. Wśród nich można wyróżnić m.in. planowane do wykorzystania w projekcie jadalne powłoki ochronne wytwarzane z biopolimerów Celem projektu jest opracowanie kompleksowej technologii wytwarzania asortymentu kiełbas, zapewniającej podwyższoną jakość oraz wydłużony termin przydatności do spożycia o minimum 20%, a co odpowiadać będzie zaspokojeniu zidentyfikowanych potrzeb rynku. Istotnym jest, aby wykorzystana nowoczesna technologia nie wpłynęła negatywnie na walory sensoryczne lub fizykochemiczne tej grupy produktów, jednocześnie polepszając ich wartość odżywczą, co jest ważne dla dotychczasowych przyzwyczajeń posiadanego klienta Planowane do zastosowania jako główny aspekt projektu nowoczesne, alternatywne metody produkcji umożliwią znacząco zmniejszyć ryzyko zakażeń mikrobiologicznych tym samym zapewniając bezpieczeństwo konsumentów i wydłużając trwałość produktów
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.