Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Opracowanie technologii wytwarzania wyrobów mięsnych o podwyższonym standardzie jakości i bezpieczeństwa zdrowia konsumentów

kategoria
nazwa beneficjenta
PRZEDSIEBIORSTWO PRODUKCYJNO HANDLOWO USŁUGOWE "MARK'S" SPÓŁKA Z OGRANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA
wartość projektu
12 945 083,90 zł
dofinansowanie z UE
5 577 238,56 zł
Województwo
łódzkie
Powiat
wieruszowski
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
1.1. Projekty B+R przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Wraz z rozwojem świadomości żywieniowej, konsumenci poszukują żywności mało przetworzonej, o niezmienionych cechach organoleptycznych, która nie zawiera chemicznych konserwantów, a przy tym o bardzo długiej przydatności do spożycia. Oczekują produktów o wysokiej wartości odżywczej równocześnie bezpiecznych dla zdrowia. Tradycyjnie stosowane metody przetwarzania żywności częstokroć nie są w stanie zapewnić wysokich standardów mikrobiologicznych z jednoczesnym zachowaniem wysokiej jakości i wartości odżywczej. Dlatego niezbędne jest opracowywanie i wdrażanie nowych metod utrwalania żywności. Obecnie dla branży mięsnej można wskazać różne potencjalnie atrakcyjne, możliwe do zastosowania nowoczesne technologie utrwalania. Wśród nich można wyróżnić m.in. planowane do wykorzystania w projekcie jadalne powłoki ochronne wytwarzane z biopolimerów Celem projektu jest opracowanie kompleksowej technologii wytwarzania asortymentu kiełbas, zapewniającej podwyższoną jakość oraz wydłużony termin przydatności do spożycia o minimum 20%, a co odpowiadać będzie zaspokojeniu zidentyfikowanych potrzeb rynku. Istotnym jest, aby wykorzystana nowoczesna technologia nie wpłynęła negatywnie na walory sensoryczne lub fizykochemiczne tej grupy produktów, jednocześnie polepszając ich wartość odżywczą, co jest ważne dla dotychczasowych przyzwyczajeń posiadanego klienta Planowane do zastosowania jako główny aspekt projektu nowoczesne, alternatywne metody produkcji umożliwią znacząco zmniejszyć ryzyko zakażeń mikrobiologicznych tym samym zapewniając bezpieczeństwo konsumentów i wydłużając trwałość produktów

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.