Innowacyjne surowe produkty mięsne i techniki ich dekontaminacji poprzez zastosowanie fizycznych metod nietermicznych i dodatku wyciągów z naturalnych, bioaktywnych składników pochodzenia roślinnego
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest zastosowanie innowacyjnych technik dekontaminacji w celu opracowania nowych mięs i surowych wyrobów mięsnych wieprzowych o istotnie poprawionych parametrach przydatności do spożycia. Projekt obejmie trzy gr. asortymentowe: •mięso świeże •kiełbasy surowe białe •mięso marynowane/grillowe. Gł. cechy i parametry nowości produktów: •wydłużenie terminu przydatności do spożycia o co najmniej 15%/gr. asortymentową (w stosunku do najbardziej reprezentatywnych produktów na rynku) przy jednoczesnym utrzymaniu najważniejszych parametrów mięsa na wymaganym poziomie (np. kiełbasy białe: zaw. tłuszczu nie więcej niż 20 g, zaw. białka nie mniej niż 13g) •wyroby marynowane/grillowe -kategoria I: produkt marynowany bez soli dodanej: wyeliminowanie dodatku soli do wartości 0g/100g produktu –będzie to nowy produkt nie posiadający swojego odpowiednika na rynku; kategoria II: grillowy produkt solony o obniżonej o co najmniej 25% zaw. NaCl przy jednoczesnym jej zastąpieniu KCl. Osiągniecie ww. cech i parametrów będzie możliwe poprzez oprac. i połączenie dwóch elementów: •sposobu wykorzystania technik nietermicznych, fizycznych utrwalania żywności (w tym mikrofalowanie z tworzeniem zimnej plazmy, pulsujące pole magnetyczne czy zimna plazma koronowa i barierowa) •dodatków naturalnych w formie wyciągu wodnego, olejowego lub emulsji z przypraw i ziół (tymianek, kminek, szałwia, koper, rozmaryn). Projekt osiągnie IX TRL tj. nowe produkty zostaną przetestowane w skali przemysłowej na liniach pilotażowych i poddane badaniom walidującym czystość mikrobiologiczną i skład chemiczny produktów w c
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.