Opracowanie wysoce efektywnej i elastycznej technologii przetwórstwa szerokiej gamy produktów rolno - spożywczych w kierunku otrzymania wysokojakościowych przetworów warzywnych.
Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Celem Projektu jest opracowanie innowacji procesowej w postaci elastycznej technologii przetwórstwa warzywnego w ramach podprocesów: mycia surowca, dozowania przypraw, dozowania ogórków, kiszonek, produktów płynnych i gęstych, oraz pasteryzacji, a także kontroli jakości produktów. Rezultat Projektu będzie stanowił innowację procesową w skali co najmniej rynku polskiego i rynków zagranicznych. Innowacja procesowa będzie polegać na opracowaniu rozwiązań pozwalających na wytwarzanie szerokiej gamy przetworów warzywnych w ramach linii produkcyjnej cechującej się: elastycznością i automatyzacją, a także gwarantującą zmniejszenie kosztów produkcji i uzyskanie wyrobów o wysokiej jakości. Opracowane innowacje technologiczne znajdą zastosowanie w produkcji pod flagową marką Spółki – Krakus pod którą oferowane będą wyroby wytwarzane na elastycznej linii, tj. m. in. kiszonki (ogórki, kapusta, burak, marchewka, kalafior, rzodkiewka), ogórki konserwowe w różnych zalewach i inne warzywa marynowane, mixy warzywne, produkty na bazie chrzanu, buraka, zupy, buliony i koncentraty, przetwory pomidorowe. W efekcie, Spółka uzyska możliwość osiągnięcia szeregu przewag m.in. w zakresie bardziej efektywnego i wydajnego realizowania operacji jednostkowych, co przełoży się na m.in. na skrócenie czasu trwania cyklu produkcji, maksymalizację wykorzystania wytworzonej infrastruktury, zmniejszenie zużycia mediów, zaangażowania operatorów czy ilości wad w gotowym produkcie. Realizacja Projektu spełni zapotrzebowanie Spółki w zakresie maksymalizacji ekonomiki prowadzonej działalności, jak również odbiorców końcowych w zakresie otrzymania wysokojakościowej gamy przetworów warzywnych. Powyższe zos
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.