Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Opracowanie autorskiej technologii wytwarzania sera mozzarella o ulepszonych wartościach odżywczych, obniżonym poziomie laktozy i alergenów oraz przedłużonym terminie przydatności do spożycia

kategoria
nazwa beneficjenta
POLMLEK GRUDZIĄDZ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
wartość projektu
83 694 224,36 zł
dofinansowanie z UE
33 849 960,55 zł
Województwo
kujawsko-pomorskie
Powiat
m. Grudziądz
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
1.1. Projekty B+R przedsiębiorstw
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Numer_referencyjny_programu_pomocowego: SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). Przedmiotem projektu jest przeprowadzenie badań przemysłowych oraz eksperymentalnych prac rozwojowych, których celem jest opracowanie wysokowydajnej technologii produkcji sera mozzarelli w blokach i wiórkach podwyższonych parametrach odżywczych (witamin z grupy B), obniżonej zawartości laktozy, alergenów oraz przedłużonej trwałości oraz budowa autorskiej linii pilotażowej. Projekt wpisuj się w zakres tematyczny "Zrównoważone rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, innowacyjna żywność, biotechnologia rolnicza" poprzez opracowanie autorskich innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa mleka. Projekt odpowiada na rosnące trendy w obszarze wprowadzania zdrowych produktów żywnościowych, pozbawionych alergenów, o wydłużonej przydatności do spożycia. Projekt podzielony jest na 6 etapów: 1 etapu badań przemysłowych w zakresie wyizolowania nowych kultur bakterii redukcji laktozy oraz syntezy witamin z grupy B, a także 5 etapów prac rozwojowych obejmujących nowe metody redukcji bakterii i przetrwalników w mleku, opracowanie nowych sposobów w zakresie metod mikrodyspersji, obniżenia poziomu alergenów: laktozy i gamma-kazeiny, formowania, po proces przechowywania i wydłużenia trwałości przechowalniczej. Wyniki prac badawczo-rozwojowych zostaną wdrożone na terytorium RP poprzez zastosowanie autorskiej technologii produkcji sera mozzarella odwzorowanej w demonstracyjnej linii pilotażowej oraz wprowadzenie do sprzedaży sera mozzarella w blokach i wiórkach o znacząco udoskonalonych cechach. Realizacja projektu pozwoli Wnioskodawcy stać się producentem sera mozzarella o bezkonkurencyjnych parametrach m.in. zawartości witamin z grupy B, ograniczenia alergenów: lakto

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.