Opracowanie innowacyjnych produktów spożywczych: roślinnych odpowiedników mlecznych „krówek” wraz z technologią ich produkcji
SA 42799(2015/X) Przedmiotem projektu są prace badawcze prowadzące do opracowania trzech innowacyjnych produktów spożywczych, roślinnych odpowiedników „krówek” mlecznych, wraz z innowacyjną technologią ich produkcji. Dla każdego z produktów zostanie dodatkowo opracowana jedna odmiana, podnosząca jego wartości odżywcze, poprzez dodatek witamin i/lub minerałów rekomendowanych dla populacji polskiej przez IŻŻ jako uzupełnienie niedoborów. Każdy z trzech produktów zostanie opracowany na bazie innego surowca roślinnego, wybranego ze względu na walory sensoryczne i odżywcze z uwzględnieniem warunków technologii produkcji. Ze względu na swoje właściwości, nowe produkty, w przeciwieństwie do swojej wersji tradycyjnej (mlecznej) będą mogły być spożywane przez osoby z nietolerancją białka mlecznego i laktozy oraz przez osoby na diecie eliminacyjnej wegańskiej. Zakres i planowane rezultaty projektu: w ramach prowadzonych prac badawczych dla każdego z 3 innowacyjnych produktów zostanie opracowana dokumentacja produkcyjna zawierająca: 1. opis produktu z uwzględnieniem jego specyfiki i przeznaczenia, skład jakościowy i ilościowy produktu, określenie wymaganych cech organoleptycznych, określenie wymaganych parametrów fizycznych chemicznych, określenie wartości odżywczych (w 100g), określenie okresu i warunków stabilności, sposób znakowania, sposób użycia, możliwe do zastosowania oznaczenia żywieniowe i zdrowotne, zestawienie dotyczące możliwości występowania alergenów, odniesienie do właściwych ustaw i rozporządzeń, 2. opis technologii produkcji z uwzględnieniem: kolejnych etapów procesu produkcyjnego, określenie rodzaju i parametrów urządzeń niezbędnych do przeprowadzenia procesu dla ustalonej z zamawiającym wydajności. Dodatkowo, jeżeli będzie to możliwe w ramach opracowanego procesu technologicznego, planowane jest znaczne obniżenie indeksu glikemicznego nowych produktów, w stosunku do ich tradycyjnej wersji. Innowacja min. na skalę kraju.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.