Innowacyjna technologia produkcji tłuszczów mlecznych - masła i bezwodnego tłuszczu mlekowego o ulepszonych cechach reologicznych, sensorycznych i żywieniowych
SA.41471(2015/X) Przeznaczenie_pomocy_publicznej: art. 25 rozporządzenia KE nr 651/2014 z dnia 17 czerwca 2014 r. uznające niektóre rodzaje pomocy za zgodne z rynkiem wewnętrznym w stosowaniu art. 107 i 108 Traktatu (Dz. Urz. UE L 187/1 z 26.06.2014). GŁÓWNYM CELEM projektu jest opracowanie i wprowadzenie na rynek innowacyjnego masła i bezwodnego tłuszczu mlekowego (AMF) o wysokiej jakości, w szczególności o wystandaryzowanych cechach, tj. smaku, zapachu, tekstury, cechach prozdrowotnych (witaminy D3, K2, MFGM). Przebieg projektu zaplanowano w 4 etapach, z czego etap 1 to badania przemysłowe, zaś etapy 2-4 – prace rozwojowe. Prace przeprowadzone będą przez Wnioskodawcę oraz podwykonawcę – Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. Wdrożenie efektów projektu na rynek przewidziano w listopadzie 2023 r., a projektowane przychody z tego tytułu w okresie 5-letnim wyniosą 2 002 837 500,00 zł. Cechy produktów stanowiące o INNOWACJI NA SKALĘ ŚWIATOWĄ: 1. OBNIŻONA I WYSTANDARYZOWANA ZAWARTOŚĆ WOLNYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W MAŚLE I AMF; 2. PROFIL SENSORYCZNY MASŁA DOSTOSOWANY DO WYMAGAŃ KONSUMENTA; 4. ULEPSZONA I WYSTANDARYZOWANA SMAROWNOŚĆ MASŁA; 3. ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ MATERIAŁU OTOCZKOWEGO KULECZEK TŁUSZCZOWYCH (MFGM) W MAŚLE; 5. ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ WITAMIN D3 I K2 W MAŚLE. Nowy produkt skierowany jest do konsumentów coraz bardziej świadomych i wrażliwych na jakość spożywanej przez siebie żywności oraz jej wpływie na stan zdrowia i dobre samopoczucie, jak również do odbiorców z przemysłu spożywczy (w szczególności piekarnictwo i cukiernictwo) oraz sektora HoReCa.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.