Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Wdrożenie innowacyjnej technologii wytwarzania pellet do produkcji przekąsek

nazwa beneficjenta
JEDNOŚĆ SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
wartość projektu
32 160 000,00 zł
dofinansowanie z UE
14 247 000,00 zł
Województwo
lubuskie
Powiat
wschowski
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Celem projektu jest wdrożenie innowacyjnej technologii wytwarzania pellet do produkcji przekąsek słonych o właściwościach prozdrowotnych. Snacki wyprodukowane z produktu wprowadzanego przez Jedność będą miały obniżoną kaloryczność, właściwości antyoksydacyjne oraz prebiotyczne. Dzięki zastosowanej innowacyjnej metodzie suszenia w naprzemiennie niskiej i wysokiej temperaturze zawartość skrobi opornej zostanie podwyższona w wytwarzanym pellecie. Zastosowanie hydrolizy enzymatycznej podczas wstępnej obróbki surowców do wytwarzania pelletu pozwoli na uwolnienie wszelkich korzystnych właściwości surowców pochodzenia roślinnego przy zachowaniu niskiej ich zawartości w kompozycji składnikowej mieszanki surowca. Projekt obejmuje wdrożenie autorskiej technologii firmy Jedność, która powstała w rezultacie przeprowadzonych we własnym zakresie prac B+R. Technologia została zgłoszona do ochrony w Urzędzie Patentowym RP dn. 26.02.2019 pn. „Kompozycja składnikowa bioaktywnego pelletu do produkcji smażonych przekąsek i sposób wytwarzania bioaktywnego pelletu”. Projekt zostanie zrealizowany w rozbiciu na następujące zadania: – wyłonienie generalnego wykonawcy na budowę hali produkcyjnej, – rozpoczęcie prac budowlanych, – wyłonienie dostawców maszyn i wpłacenie zaliczek – prace budowlane – doprowadzenie mediów, – odbiór budynku, – dostawa i instalacja nabytych maszyn w wybudowanej hali, – skonstruowanie i modyfikacja linii pod kątem wdrożenia opracowanej technologii wraz z zainstalowaniem innowacyjnych komponentów technologicznych, wykonanych na indywidualne zamówienie, – rozruch maszyn i wstępna, próbna seria produkcyjna nowego produktu. Koszty kwalifikowalne projektu to 31 660 000 zł. Przewidywany okres realizacji to: 01.10.2020 r. – 31.12.2022 r. Realizacja projektu wpisuje się w panujące na rynku produktów spożywczych trendy w postaci ograniczania kaloryczności produktów i poprawy ich właściwości zdrowotnych.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.