Opracowanie procesu wykonania form składanych ze wzmocnionymi obrzeżami wpływającymi na poprawę wytrzymałości eksploatacyjnej.
SA.60012(2020/X) Przedmiotem niniejszego projektu jest opracowanie nowego typoszeregu form piekarniczych oraz technologii ich produkcji. Dzięki zleceniu realizacji usługi badawczej Sieci Badawczej Łukasiewicz- Instytutowi Obróbki Plastycznej możliwe będzie opracowanie produktu charakteryzującego się podwyższonymi parametrami w zakresie wytrzymałości oraz jakości wykonania. Badania będą się koncentrowały nad wyeliminowaniem najczęściej spotykanych wad w formach piekarniczych takich jak: pękanie obrzeży podczas użytkowania form, nieszczelność połączenia obrzeży form, czy zbyt mała sztywność bocznych ścianek form. Dodatkowo poprawie ulegnie estetyka form. Formy zostaną zaprojektowane przy uwzględnieniu zasad ergonomii, w celu poprawy komfortu ich użytkowników. Dodatkowo projekt przewiduje przetestowanie prototypowych form w 3 zakładach piekarniczych lub cukierniczych, w warunkach operacyjnych. Ponadto w ramach realizacji usługi badawczej powstanie nowa technologia produkcji, która pozwoli na skrócenie czasu wykonywania form o niestandardowych wymiarach, a także przyczyni się do obniżenia kosztów wykonywania zleceń krótko seryjnych, które obecnie są realizowane sposobem rzemieślniczym, który jest pracochłonny, a także wymaga angażowania doświadczonego personelu z zanikającymi na rynku pracy kwalifikacjami.. Realizacja projektu rozpocznie się 01 lipca 2021, a zakończy 30 czerwca 2022.
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.