Wdrożenie innowacyjnej technologii bezpieczeństwa mikrobiologicznego w udoskonalonych produktach mięsnych ekologicznych, konwencjonalnych i wolnodojrzewających JK sp z o.o. - Zakład Mięsny Jasiołka w Dukli
Wynikiem projektu poprzez zakup środków trwałych i robót budowlanych będzie utworzenie i wdrożenie nowej technologii produkcji wyrobów mięsnych z dodatkiem serwatki bez dodatku azotynów i azotanów. Nowa technologia będzie innowacyjna i jako pierwsza stosowana będzie w skali przemysłowej w Polsce.„Technologia serwatkowa” ma na celu wyeliminowanie dotychczas powszechnie stosowanych w przemyśle konserwantów jakimi są azotany i azotyny, które mają negatywny skutek dla zdrowia człowieka poprzez działanie mutagenne i chorobotwórcze. Azotany i azotyny zastąpione zostaną serwatką kwasową pozyskaną z mleka krowiego. Produkty mięsne powstałe dzięki nowej technologii serwatkowej będą bezpieczne zdrowotnie i będą mogły być uznane za zdrową żywność, a technologia serwatkowa będzie miała nowatorski i przełomowy charakter. Patent ma wpływ na: – wybarwienie produktu finalnego – co daje możliwość wyeliminowania azotanów (będących konserwantami) z produkcji, – znaczące obniżenie zawartości naturalnie występujących w mięsie drobnoustrojów patogennych– co ma ogromne znaczenie, zwłaszcza przy produkcji wyrobów surowo dojrzewających – skrócenie czasu potrzebnego do przygotowania mięsa do produkcji, – poprawienie walorów smakowych wyrobu finalnego poprzez skuteczniejsze skruszenie mięsa, – wydłużenie trwałości przechowalniczej produktu finalnego, poprzez wpływ na przemiany składników białkowych i tłuszczowych zawartych w mięsie. Technologia chroniona Patentem umożliwi produkcję 3 grup wyrobów: bio-żywności certyfikowanej, konwencjonalnej i wolnodojrzewających wyrobów mięsnych w tym produkcja żywności dietetycznej jak: •żywność dla dzieci, dietetyczna zalecana do stosowania przy leczeniu schorzeń, o niskiej zawartości sodu, z obniżoną zawartoscią azotanów, zawierająca sole mineralne, dla diabetyków i sportow Całkowity koszt projektu to… tys. zł w tym dofinansowanie – „premia technologiczna” to … tys. zł. Projekt realizowany będzie w okresie od …. do roku.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.