Przejdź do treści Kontakt Regulamin
UE logo
tytuł projektu

Wdrożenie innowacyjnej technologii bezpieczeństwa mikrobiologicznego w udoskonalonych produktach mięsnych ekologicznych, konwencjonalnych i wolnodojrzewających JK sp z o.o. - Zakład Mięsny Jasiołka w Dukli

nazwa beneficjenta
"JK" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
wartość projektu
12 660 617,00 zł
dofinansowanie z UE
8 862 431,90 zł
Województwo
podkarpackie
Powiat
krośnieński (podkarpackie)
program
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
działanie
3.2. Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R
fundusz
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
perspektywa
2014 - 2020

Wynikiem projektu poprzez zakup środków trwałych i robót budowlanych będzie utworzenie i wdrożenie nowej technologii produkcji wyrobów mięsnych z dodatkiem serwatki bez dodatku azotynów i azotanów. Nowa technologia będzie innowacyjna i jako pierwsza stosowana będzie w skali przemysłowej w Polsce.„Technologia serwatkowa” ma na celu wyeliminowanie dotychczas powszechnie stosowanych w przemyśle konserwantów jakimi są azotany i azotyny, które mają negatywny skutek dla zdrowia człowieka poprzez działanie mutagenne i chorobotwórcze. Azotany i azotyny zastąpione zostaną serwatką kwasową pozyskaną z mleka krowiego. Produkty mięsne powstałe dzięki nowej technologii serwatkowej będą bezpieczne zdrowotnie i będą mogły być uznane za zdrową żywność, a technologia serwatkowa będzie miała nowatorski i przełomowy charakter. Patent ma wpływ na: – wybarwienie produktu finalnego – co daje możliwość wyeliminowania azotanów (będących konserwantami) z produkcji, – znaczące obniżenie zawartości naturalnie występujących w mięsie drobnoustrojów patogennych– co ma ogromne znaczenie, zwłaszcza przy produkcji wyrobów surowo dojrzewających – skrócenie czasu potrzebnego do przygotowania mięsa do produkcji, – poprawienie walorów smakowych wyrobu finalnego poprzez skuteczniejsze skruszenie mięsa, – wydłużenie trwałości przechowalniczej produktu finalnego, poprzez wpływ na przemiany składników białkowych i tłuszczowych zawartych w mięsie. Technologia chroniona Patentem umożliwi produkcję 3 grup wyrobów: bio-żywności certyfikowanej, konwencjonalnej i wolnodojrzewających wyrobów mięsnych w tym produkcja żywności dietetycznej jak: •żywność dla dzieci, dietetyczna zalecana do stosowania przy leczeniu schorzeń, o niskiej zawartości sodu, z obniżoną zawartoscią azotanów, zawierająca sole mineralne, dla diabetyków i sportow Całkowity koszt projektu to… tys. zł w tym dofinansowanie – „premia technologiczna” to … tys. zł. Projekt realizowany będzie w okresie od …. do roku.

Twój opis projektu

MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.

Dodaj zdjęcia project photos
Dodaj film lub prezentację project films
Opis projektu
Description of the project

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Serwisu internetowego Mapa Dotacji UE i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, wpisanych w formularzu kontaktowym, w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1) (RODO), informuję, że:

1. administratorem danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej, z siedzibą pod adresem: ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, jest Minister Funduszy i Polityki Regionalnej;

2. dane osobowe przetwarzane będą w celu udzielenia odpowiedzi na wiadomość, na podstawie przepisów art. 6 ust. 1 lit. a) RODO;

3. dane osobowe mogą być udostępniane innym organom uprawnionym na podstawie stosownych przepisów do uzyskania danych;

4. w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje prawo: – żądania dostępu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania, – wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, – cofnięcia zgody na przetwarzanie w dowolnym momencie, – wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

5. dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu, w celu podejmowania decyzji, w tym profilowaniu;

6. dane kontaktowe do Inspektora ochrony danych w Ministerstwie Funduszy i Polityki Regionalnej: Inspektor Ochrony Danych, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, adres ul. Wspólna 2/4 00-926 Warszawa, adres e-mail: IOD@miir.gov.pl.