Wdrożenie innowacyjnej technologii tłoczenia nasion rzepaku, w firmie Grupa Wilmar Marek Wilczyński S.K.A, polegającej na obłuskiwaniu nasion rzepaku oraz wytłaczaniu oleju z miąższu.
SA.60012(2020/X) Projekt polega na wdrożeniu innowacyjnej technologii przetwarzania nasion rzepaku, w wyniku której powstaną 2 grupy innowacyjnych produktów w postaci oleju z nasion obłuskanych oraz makuchów. W ramach projektu Wnioskodawca uruchomi nowy ciąg technologiczny. Rezultatem projektu będzie gama nowych produktów w postaci: 1. olejów z nasion obłuskanych oraz z łuski tłoczonych na zimno oraz rafinowanych bez stosowania chemii odznaczających się lepszą jakością oraz wyższym stopniem uzysku oleju, tj.: a) olej surowy z łuski – komponent do biopaliw, b) olej surowy z obłuskanego rzepaku tłoczony z miąższu – o zastosowaniu spożywczym, c) olej rafinowany z miąższu – o zastosowaniu spożywczym. 2) makuchu, który będzie powstawał w 3 wariantach: a) makuch ekstrudowany z łuski – o wysokiej zawartości błonnika przeznaczony na pasze uzupełniające niedobór kiszonek (głownie dla krów) wpływający korzystnie na mikroflorę jelitową zwierzęcia, co będzie miało przełożenie na jego dobrostan i odporność na choroby, będzie lepiej przyswajalny, co w efekcie będzie przekładało się na ilość i jakość mleka, a zwierzę będzie produkowało mniej metanu, b) ekstrudowany makuch z obłuskanego rzepaku – wysokobiałkowy komponent paszowy, o zmniejszonej zawartości włókien, może być stosowany jako zamiennik soi, do skarmiania świń, krów i drobiu, obniżający koszty hodowli zwierząt. c) makuch z miąższu tłoczony na zimno, z przeznaczeniem dla ludzi, w formie izolatów białkowych do stosowania m.in. w przemyśle wędliniarskim, jako dodatki do jogurtów, napojów, batonów, serowarniczym, odżywkach, jako substytut izolatów i koncentratów białka sojowego. Proces opracowany przez Wilmar pozwoli na pełne wykorzystanie surowców, tak aby powstające w toku produkcyjnym produkty uboczne (makuch, łuska) można było wykorzystać do wytworzenia nowych produktów w postaci komponentów paszowych, białka rzepakowego o jakości spożywczej oraz oleju z łuski do zastosowania w przemyśle paliwowym jako kompone
Your project description
To add a photo, description, specify a location or attach other materials about the project, you should fill out the form below. After clicking the “send” button, a message will be sent to you e-mail asking for confirmation. You must accept to submit the form. The EU Dot Map Guidelines and consent to the processing of personal data. materials will be sent to the editor of the site, who will publish it on the website after verification test.