Wdrożenie technologii produkcji nowych rodzajów piwa z zastosowaniem fermentacyjnego CO2 z selektywnie wyeliminowanymi niepożądanymi aromatami
Podstawowym celem omawianego projektu jest wzrost konkurencyjności oraz innowacyjności Wnioskodawcy – na rynku krajowym oraz min. europejskim, poprzez wdrożenie, na bazie nowej technologii (nabywanej w ramach projektu – potwierdzonej zgłoszeniem patentowym nr nr P.432525 z 13.01.2020) linii produktowej piw wzbogacanych o aromaty selektywnie odzyskane z procesu fermentacji wraz z CO2 – w budżecie ogółem (wydatki kwalifikowane i niekwalifikowane – bez VAT): 9 791 243,41 oraz w terminie od 05.01.2021 do 31.03.2022 r. Rezultatem projektu będzie linia produktowa piw wzbogacanych o aromaty selektywnie odzyskane z procesu fermentacji wraz z CO2. Produkt sam w sobie poza innowacyjną technologią zastosowaną do jego wytwarzania posiada dodatkowe unikatowe cechy związane z aromatami, których nośnikiem jest CO2, dotychczas nawet jeśli pochodzący z odzysku, to całkowicie bezwonny i bezsmakowy. W procesie odzysku eliminowane są selektywnie elementy niepożądane w zapachach fermentacyjnych pochodzące z wolnych kwasów organicznych ( octowy, masłowy, propionowy) aldehydów i amin. Związki te selektywnie absorbowane w odpowiednio dopasowanej cieczy płuczącej są eliminowane z pozostawieniem specyficznych aromatów pochodzących z chmielu, zbóż i fermentacji za które odpowiedzialne są głównie estry, terpeny i inne składniki aromatyczne. Nowa linia produktów ma również tę cechę, że może stanowić połączenie dotychczas niespotykanych cech np. piwo lagerowe aromatyzowane gazem z fermentacji porterów lub piw ciemnych. Zasięg innowacji produktowej prezentowanej w ramach projektu: światowy.
Twój opis projektu
MiAby dodać zdjęcie, opis lub załączyć inne materiały dotyczące projektu, powinieneś wypełnić poniższy formularz. Po kliknięciu przycisku „wyślij” zostanie przesłana do Ciebie wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie. Do przesłania formularza niezbędne jest zaakceptowanie Regulaminu Mapy Dotacji UE oraz zgoda na przetwarzanie danych osobowych. Materiały zostaną przesłane do redaktora serwisu, który po sprawdzeniu opublikuje je na stronie.